България е първа в света по смъртност от К19, надминахме и африканските страни

България е първа в света по смъртност от К19, надминахме и африканските страни

България не е първа по заразени от Ковид, но е първа по смъртност. Т.е. много повече от заразените умират за разлика от страните със силна здравна система. 

България стана първа в света по смъртност от К19. Надминахме и африканските държави. Това сочат последните данни на статистиката – разчетени от епидемиологът и преподавател в London School of Hygiene and Tropical Medicine д-р Петър Марков, който по настоящем живее в Италия. 

„Като трета, и по обясними причини последна част от тази черната статистика: днес графиката на средния брой смъртни случаи от Ковид-19 (плаваща 7-дневна средна) на глава от населението за България се прекръстоса с тази на Босна и Херцеговина. В България – средно 16,18 смъртни случая на 1 милион, в Босна и Херцеговина 16,07 на милион.

С това събитие България от днес вече е на първо място в света по смъртност от Ковид-19. Иначе казано, от днес вече официално човек живеещ в България има средностатистически най-висок риск да умре от Ковид-19, в сравнение с гражданин на която и да било друга държава по света, било то в Африка, Америка Европа или Азия.

Това е. Този път няма да коментирам – вече няма какво да се коментира.“, написа той.

Преди дни д-р Марков призова за налагане на по-строги мерки в България, за да се ограничи разпространението на заразата и да се намали натискът върху здравната система.

Малко по-рано днес математикът Петър Велков прогнозира още по-висок ръст на смъртността от коронавирус в следващите две седмици. Той очаква броят на починалите да скочи с 50 – 100%.

Източник: Petel.bg

Още по темата