Героите на Април 1876-та оживяха в Белокаменна Клисура/ВИДЕО/

Героите на Април 1876-та оживяха в Белокаменна Клисура/ВИДЕО/

На 1-ви май в Клисура тържествено отбеляза 145 години от избухването на Априлското въстание. В този град, станал сърце на бунта срещу османската власт, днес се събраха стотици българи, за да почетат паметта на бунтовниците.
Гости на тържеството бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, бригаден генерал Деян Дешков -командир на 61- ва Стрямска механизирана бригада, заместник-кметовете на общината Николай Цветков и Стойо Крагенски, общински съветници, много граждани.
Пред камерата на ПБ Новинар кметът на Клисура Генка Тодорова и д-р Кабаиванов коментираха какво означава свободата и как нашите сънародници тачат паметта на героите от белокаменна Клисура.
Тематична програма изнесоха децата от музикална школа „Карловойс“. Петър Цанков, ученик от 5 клас на СУ „Васил Левски“ Карлово, изпълни стихотворението „Кладенец на честта“ от Петър Понятовски.
Слово за участието на клисурци в Априлската епопея изнесе кметът на града – Генка Тодорова.
„145 години от онова историческо събитие, когато народният поет Иван Вазов оцени с думите – епопея тъмна, непозната нам, епопея пълна с геройство и срам. Историята изтри срама и възкреси спомена за геройството. Но има селища в землището на които срамът никога не е стъпвал, те са същността на историята ни, те са същността на героизма. Не трябва да забравяме, че притежаваме едно неизмеримо богатство – нашата национална свобода. Тя е съкровище платено с много кръв. Априлското въстание бе пропито с кръвта на клисурци и Клисура винаги ще остане символ на геройство“ каза в тържествено си слово Тодорова.
Вицепрезидентът Йотова благодари на клисурци за това, че пазят българската памет, че възпитават младите българи да знаят героичната ни история и да растат с изконните български добродетели. „Тези добродетели не са отживелица, защото както апостоли и народ жадуваха свободна, независима и модерна България, така и днес българският народ се пробуди, пребори апатията и нихилизма, повярва в силата на своя глас – най-важният глас, който решава бъднините“, изтъкна вицепрезидентът.В приветствието си Илияна Йотова припомни, че Клисура се е превърнала в пепелище, но не загинала, защото пепелта не може да покрие идеала на един народ, тръгнал към своята свобода.
„Удавена в кръв, Априлската епопея отекна в цяла Европа и освети пътя към Освобождението“, посочи вицепрезидентът.„Днес е Велика събота – най-благословеният ден от Страстната седмица. В очакване сме на възкресението, на спасението. Сигурна съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за България, защото всички заедно ще го съградим“, уверена е Илияна Йотова.
Членовете на Национално дружество „Традиция и местни самодейци пресъздадоха моменти от Априлското въстание преди 145 години.По традиция, реконструкцията на сраженията между клисурци и османската войска се провеждат на върха с паметника на Боримечката, от който гърмът на черешовото топче възвестява въстанието. Сцени се разиграха и по улиците на градчето, опожарено по време на събитията от Април 1876-та, както и в местността „Зли дол“.

Още по темата