Работим над прага на издръжливост на здравната система, обяви Петър Галев

Работим над прага на издръжливост на здравната система, обяви Петър Галев


„Не сме в нормална ситуация и скоро тя няма да стане по-добра, защото работим над прага на издръжливост на здравната система“, коментира пред БНР Петър Галев – директор медицински комуникации в CREDOweb, платформа за комуникация между лекари. Той посочи, че трагичният случай на починали двама пациенти пред вратата на Covid звено в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив след дълго чакане е показателен за състоянието на системата на здравеопазване в България, което не от вчера е тревожно. По думите му е основателно предположението, че подобни случаи ще се случват и през следващите месеци.

Той беше категоричен, че случващото се в системата на здравеопазването е израз на липсата на достатъчно медицински специалисти в България. Според него обществото не е направило нищо, за да бъде променено това.

„В обявите за касиерки в големите търговски вериги се вижда за какъв тип заплати става въпрос, а на един начинаещ лекар заплатата му е 800 лева, при това няма как да бъде задържан в България. Санитари могат да се обучат за един месец, но лекари и медицински специалисти се обучават за години“, изтъкна той.

Галев подчерта, че медицинското образование е станало технологично, както и системата на здравеопазване е търговски и технологично ориентирана. „Никой не учи лекарите на емпатия, на съчувствие. Много от преподавателите на бъдещите лекари не им обръщат достатъчно внимание, защото нямат мотив да обучават. Получава се един затворен кръг“, каза Галев, споделяйки лични наблюдения.

„Казват, че ще се увеличи значително приемът на медицински сестри и лекари, но ако не се промени начинът, по който те се обучават, не бъде намерен механизъм, по който преподавателите да са изцяло отдадени на това, с което се занимават, а не това да им е третата или четвъртата дейност, нищо добро не ни чака, дори да излязат хора със съответните дипломи“, обясни той.

„Целият свят се намира в състояние на война в медицината, в здравните системи“, обобщи Петър Галев и посочи, че от поведението на всеки един от хората в обществото – дали ще си сложи маска, дали ще спазва дистанция и ще си дезинфекцира ръцете – зависи дали ще се претоварва системата и ще се допускат още трагични случи, „защото когато е претоварена една система, тя не функционира нормално“.

Още по темата