ЕП: Спор за ситуацията в България

ЕП: Спор за ситуацията в България

В понеделник вечерта Европарламентът проведе дебат за ситуацията в България.
Европейската народна партия подкрепи кабинета, а левицата и „Зелените“ отправиха критики. Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.
Йоурова: Ще запазим Механизма, българите не вярват в съдебната система
„Важността на този дебат е очевидна за всички, които видяха премиера Бойко Борисов и неговите евродепутати да се подиграват с доклада на Комисията за върховенството на закона, твърдейки, че той потвърждава напредъка на правителството му“, обяви Клеър Дели от Европейската обединена левица.
„Този парламент не трябва да бъде инструментализиран за политическа пропаганда на една или друга партия. Инструментът върховенство на закона е изключително важен и ние като демократи заставаме зад него и зад ефективната борба с корупцията. Да, всички искаме ефективни присъди“, смята Андрей Ковачев от ЕНП.
„В България не всичко е перфектно. Намирам за добре, че има млади хора по улиците, които искат нещата да станат бързо. Те обаче следват своя ход. България е на прав път. Промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори“, коментира Манфред Вебер от ЕНП.
Дебатите преминаха и под знака на техническите проблеми. Обсъжданията бяха прекъсвани няколко пъти заради проблеми с озвучителната система.
Преди дебата за България през сградата на Европарламента в Брюксел имаше два протеста, организирани от „Да, България“ и проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“.
Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел ще осведомят депутатите за резултатите от последната среща на върха, на който беше взето решения за налагане на санкции срещу Беларус./Вести БГ

Още по темата