Кризата в България се задълбочава. Банките да се подготвят да задействат капиталови буфери – О Новини

Кризата в България се задълбочава. Банките да се подготвят да задействат капиталови буфери – О Новини


БНБ: Кризата в България се задълбочава. Банките да се подготвят да задействат капиталови буфери

 
 
Кризата в България се задълбочава. Това не касае огромният чиновнически щат в България, който дори си разпределя бонуси за Коледа и Нова година, но заетите в реалния бизнес са под заплаха.
 
 
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев прогнозира влошаване на икономическата криза у нас. Предупреждението му е публикувана в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки, появил се в навечерието на Деня на банкера – 6 декември, предаде БНР.

Втората вълна от COVID-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза, а оттам и влошаване на кредитните портфейли на банките, пише гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Той е категоричен, че банките трябва да се подготвят да оперират в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата.

 
 
Радев подчертава добрата позиция, в която българският банков сектор е влязъл в кризата, както и навременните надзорни мерки, чрез които ще се осигури преминаване през този тежък период.
 
 
Гуверньорът засяга и темата с потенциалния нов мораториум върху кредитите, който ще осигури възможност общо за 9 месеца – т.е. новия срок и вече течащите срокове от първия мораториум, да има временно частично или цялостно спиране на обслужването на заемите.
 
 
 
Възможно е след това да се стигне до ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът.
 
 
 
От своя страна председателят на банковата асоциация Петър Андронов, който също оправя поздравлението си към професионалната общност, съобщава, че в най-кратки срокове банките ще са готови с реда за новото отсрочване на задълженията.

Още по темата