Хисаря отново е сцена на стотици талантливи славеи /ВИДЕО/

Хисаря отново е сцена на стотици талантливи славеи /ВИДЕО/

Деветото издание на Националния конкурс с международно участие „Петнадесет лалета“  започна днес в Летния театър в Хисаря. Музикалната фиеста, в която участват стотици млади таланти, ще продължи и утре.  Главен организатор на събитието е Сдружение „Петнадесет лалета“, съорганизатори са  община Хисаря, СУ „Христо Смирненски“ и ОУ“Климент Охридски“ Хисаря.
Кметът на община Хисаря инж.Пенка Ганева даде старт на събитието.„Щастлива съм, че мога за поредна година да открия конкурса. Пожелавам успех на всички участници и ползотворна работа на журито. Благодаря на гостите от Сърбия за съдействието и помощта. Сдружението всяка година има нова идея и се опитва да направи конкурса все по-добър“, каза инж. Ганева.
В двата конкурсни дни се изявят 92 индивидуални изпълнители, 14 дуета и 16 по-големи формации. Всички те са лауреати от предварителния онлайн етап. След новата година обстоятелствата принудиха  организаторите на конкурсът да се проведе в необичаен вид. Това е наложило промяна в регламента и въвеждането на предварителен етап, в който участие са взели 298 изпълнители –  от 56 школи и представители на 18 области от цялата страна.
Компетентно и безпристрастно жури оценява талантливите деца. Председател на журито е примата на българската естрада Мими Иванова, която е родом от Хисар и е почетен гражданин на курорта. Песенното й творчество е в основата  на  създаването на НМК „Петнадесет лалета“. Членове на журито още са: Развигор Попов – музикант и композитор, автор на част от песните, които звучат в конкурсната програма; Надя Тончева – джаз и рок изпълнител,  преподавател в НУМСИ  „Христина Морфова“  Стара Загора; Здравко Петров – музикант, журналист, член на СБК, член на съюза на Българските журналисти; Д-р Владимир Димов – поп и рок изпълнител, педагог, преподавател в НМА „Панчо Владигеров“; Петър Алексиев – музикант, композитор и тонрежисьор.
Тази година паралелно с официалното жури има и алтернативно жури .
Конкурсът откри 5- годишната Бисерка Маринова, която изпълни песента „Лято“ от репертоара на Мими Иванова. Автор на музиката и аранжимента е  Развигор Попов, текстът е на Милчо Спасов.
Медиен партньор на събитието е ПБ Новинар.

Още по темата