Ако планирате пътуване – добавете и застраховка „Ковид-19“

Ако планирате пътуване – добавете и застраховка „Ковид-19“

Ако планирате пътуване вече ще трябва да добавите и застраховка към сметките си. На сайта на Министерството на външните работи може да проверите какви са изискванията за влизане в някои от най-предпочитаните дестинации.

Гърция – отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди пътуване и 7-дневна карантина.

Германия – отрицателен PCR тест, направен до 48 ч. преди пътуване, важи за страните, в които са открити новите варианти на коронавируса. Има и 10-дневна карантина.

Великобритания – отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди пътуване, 10-дневна карантина, забрана за влизане от страни, попадащи в „черния списък“ на Острова.

Занзибар – няма изискване за отрицателен тест или карантина, извършва се скрининг на летището.

За парите от неосъществени екскурзии, помощите от държавата и новите COVID застраховки обясниха в студиото на „Тази сутрин“ Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма“ и Кирил Бошов – член на УС на Българската застрахователна асоциация.

Според Илиева епидемичната обстановка е основният проблем, който спира българските туристи да пътуват в чужбина. Изискването за PCR също се явява като пречка пред голяма част от сънародниците ни. За изходящ туризъм, реално миналата година не сме работили. Осъществените пътувания са били на индивидуална основа – хора със собствен транспорт, до близки дестинации, каза Илиева и допълни, че станалите популярни напоследък почивки до Занзибар не означават отваряне на чуждестранния туризъм. Тя обясни, че от началото на година са осъществени шест чартърни полета до Занзибар с общо 1400 туристи. Относно COVID застраховките, Бошов уточни, че подобен документ не е новост, но сега са добавени нови покрития към здравните полици. Цената е около 50 евро цента на ден и включва болнично лечение и лекарства при заразяване с коронавиус при пътуване.

Ако вие бъдете диагностициран с COVID-19 в Занзибар, например, и ви се наложи престой в болнично заведение, то престоят ви и лекарствата ще бъдат покрити от тази застраховка, обясни Бошов.

Илиева допълни, че по закон медицинската застраховка е част от пакета, но туристите избират за какво покритие да бъде полицата. Най-ниската застрахователна стойност е 10 хил. лв. и включва инцидентно заболяване, придобито на място и лечение на COVID-19. Вече има няколко случая, в които тази застраховка е използвана от българи в чужбина.

Застраховката за отмяна на пътуване заради болест не е задължителна, но все повече се търси, обясниха експертите. При тази полица се възстановяват всички предплатени суми за почивката – самолетни билети, хотели и други разходи.

Източник: Cross.bg

Още по темата