България очаква 50 млрд. лв. от ЕС за десет години

България очаква 50 млрд. лв. от ЕС за десет години


12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост са само един от европейските инструменти, с които ще се възстановява икономиката от щетите, причинени от коронавируса, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че сумата, която ще е на разположение на България до 2030 г., е 50 млрд. лв.

Вицепремиерът Дончев обясни, че става дума за кохезионната политика, директните плащания, Програмата за развитие на селските региони, 1,3 млрд. лв. за бързи мерки срещу пандемията и икономическата криза, 2,3 млрд. лв за т.нар „Справедлив преход“. По думите му новият програмен период започва с началото на следващата година, а амбицията на правителството е и възстановителният план да е готов в рамките на 2 месеца след обсъждане с всички заинтересовани страни.

Вицепремиерът каза още, че са предложени близо 100 проекта за повече от два пъти от разполагаемото финансиране.

На въпрос как ще се контролира усвояването на евросредствата Томислав Дончев отговори, че има национални одитни органи и независимо от тях работещи европейски одитори, при данни за нарушения ще бъдат ангажирани МВР, националната и европейската прокуратури, както и ОЛАФ.

Той отбеляза, че сектори като образованието, индустрията, социалната сфера, развойната дейност и енергийният пазар трябва да бъдат реформирани. „Българската индустрия е много енергийно ефективна. За единица БВП българка фирма консумира 3,6 пъти повече енергия от средноевропейска фирма“, посочи Дончев и обясни, че мерките ще позволят, например, подмяна на остарели машини, ремонти на индустриалния сграден фонд и т.н.

Вицепремиерът отбеляза също, че ще има и възстановяване на програмите за енергийна ефективност на жилищните сгради. „Да спрем да я свеждаме само до пакетиране на сградите с фасадна изолация и дограма“, призова Томислав Дончев пред bTV. По думите му трябва да започнат да се монтират слънчеви панели и термопомпи на по-големите сгради.

Още по темата