Най-отровната в света! Черна мамба ухапа лекар от Хасково

Най-отровната в света! Черна мамба ухапа лекар от Хасково

Черна мамба ухапа ветеринарния лекар д-р Георги Еленски от Хасково.
В момента той е настанен в болница и като по чудо е прескочил смъртта. При отваряне на аквариума, вероятно за почистване, най-отровната змия в света го захапала. Тя е част от личната му колекция от екзотични животни. Инцидентът е станал преди седмица, предава xnews.bg.
Черната мамба е изключително бърза и смъртоносна змия. Съдържа много опасна невротоксична и кардиотоксична отрова, която може да убие човек за по-малко от 30 минути. Тя мигновено поразява централната нервна система и стига до сърцето.
Докторът все още се намира в интензивното отделение. Очаква се да бъде изписан до дни. Пълното възстановяване на човек, претърпял изключително редкия инцидент да бъде ухапан от черна мамба, отнема месеци, коментираха специалисти.
Д-р Еленски се занимава със змии от 20 години. Собственик е на най-опасните змии в света. Черната мамба, заедно с други влечуги, се показват на изложби за атракция на посетителите в доста градове.
Самият той признава, че човек трябва да бъде много опитен и внимателен с тях и няма право на грешки. “Може да се овладее мамба, но не от всеки човек. Трябва да си много хладнокръвен и прецизен в действията си”, казва той в интервю. Споделя, че е имал ситуации и преди, в които е бил на косъм от ухапване./Вестник Марица

Още по темата