51% от българите смятат, че корупцията у нас се е увеличила, посочи Крум Зарков

51% от българите смятат, че корупцията у нас се е увеличила, посочи Крум Зарков


„Когато от името на парламентарната група на „БСП за България“ алармирахме, че идват недобри сигнали от Европейския съюз по отношение на това как нашите европейски партньори и европейски институции гледат на случвалото се в България в областта на съдебната реформа, ни обвиниха в разпространение на фалшиви новини. Но в последния си мониторингов доклад ЕК оповестява свое становище, според което извършеният от България напредък е достатъчен за изпълнение на  поетите ангажименти на страната, но за окончателното решение ще бъдат взети предвид становищата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. До момента, официално решение за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка не е взимано“. Това каза от парламентарната трибуна Крум Зарков, зам.-председател на парламентараната група на левицата, в свой въпрос към министър Екатерина Захариева.

„Вместо това, в препоръка по друг механизъм, Съветът на ЕС счита за нужно да припомни съществуването на специалния мониторингов механизъм и да заяви, цитирам – „Продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури.“ И още повече – Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“, подчерта Зарков.

По думите му един от показателите, които използва Европейската комисия, когато подготвя своите доклади, са проучванията на Евробарометър за възприятието на гражданите по отношение на корупцията в техните страни. Зарков посочи, че такова проучване беше отпечатано преди няколко дни и според него 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена в България. Още повече, 51% от тях смятат също, че нивото на корупцията у нас се е увеличило през последните 3 години. Той подчерта, че парадоксът, при който Европейската комисия казва, че България е изпълнила някакви формални критерии, но хората не ги виждат, води до това, че Механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен.

Според Зарков правителството има същия проблем в комуникацията си с евроинституциите, какъвто има и с българските граждани – не им казва истината. „Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че говори на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната реплика от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от контекста, но добре показва начина на мислене, а именно – ще покрием нещо, за да не ни разберат какви сме, пък после ще продължим постарому“, смята социалистът.

„Според министър Захариева де факто няма Механизъм, защото няма доклад. Де юре обаче има. В България се получава обратното – де юре има институции и Конституция, де факто обаче силните на деня правят каквото си искат под благосклонния поглед на едно слабо правителство“, каза още Крум Зарков.

Още по темата