Борисов: Няма да съм кандидата на ГЕРБ за премиер

Борисов: Няма да съм кандидата на ГЕРБ за премиер

Бойко Борисов обяви, че няма да е кандидата на ГЕРБ за премиер. Това изявление той направи във Велико Търново, като отказа да посочи името на министър-председателя, който ще бъде предложен от партията.
„Винаги съм считал, че обединението прави силата, не е редно като президента Радев да разделям нацията и затова аз няма да съм кандидата за премиер, а ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска и натовска ориентация“, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново като добави, че това няма да е Томислав Дончев. Визитата на премиера беше излъчена на живо в профила му във Фейсбук, предаде БТА.
Борисов изтъкна, че в новия кабинет, който ще бъде предложен от поставената на първо място от избирателите политическа сила, ще има както приемственост, така и обновление. Министър-председателят беше категоричен, че е изключително важно да се подходи с отговорност към съставянето на ново правителство, особено с оглед на продължаващата пандемия и тежките социално-икономически последици от нея.
Премиерът Борисов обърна внимание, че като политик, който вече десетилетие активно участва в европейската политика, може да даде примери как в другите европейски държави никой не плаши със служебни правителства, носещи репресии и страх. Според Борисов въпросът дали някой го е страх от служебен кабинет показва, че има съмнения дали той ще бъде демократичен. „Защо една политическа партия трябва да се страхува и кой иска да ни страхува, защо да ни страхува, народът се произнесе за всичките им лъжи и манипулации“, добави премиерът Борисов, допълниха от пресслужбата на кабинета.
Министър-председателят посочи, че политическите партии трябва да проявят мъдрост и отговорност и тези, които могат да съставят правителство, не трябва да дезертират. „Нека да минат емоциите, да си излеят омразата, но след това да погледнат отговорно, а не да се поддават на низки страсти“, призова Борисов. Премиерът обърна внимание, че има дефицит на кадри и на хора с визия и по тази причина е важно да се подходи отговорно към управлението на държавата.
Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че настоящото правителство е изпълнило управленската си програма и дори е направила повече. Той напомни за постигнатото в сферата на доходите, инфраструктурата и големия успех на България с приемането ѝ в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз. „Ние можем да покажем какво сме направили“, отбеляза министър-председателят по време на посещението си във Велико Търново.
По-рано днес в рамките на редовното правителствено заседание Бойко Борисов заяви, че
„българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство, каза министър-председателят, цитиран от пресслужбата на кабинета.
Премиерът е напомнил, че трудностите, породени от пандемията от COVID-19 в страната, не са отминали и това също изисква отговорното отношение към управлението на държавата.
„Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията“, е добавил Борисов и е напомнил, че основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни избори.
Премиерът е припомнил оценката на международните наблюдатели, според която парламентарните избори у нас са се провели честно и прозрачно. Според министър-председателя Борисов констатациите им категорично опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа. „Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа“, е бил категоричен премиерът Борисов.
Министър-председателят е изтъкнал ситуацията с COVID-19 и в други европейски държави и е посочил, че има страни, които са в локдаун вече месеци наред. „Представете си хората да бяха затворени в България от октомври досега с вечерен час“, е добавил Борисов. Премиерът е отбелязал, че у нас мерките са максимално щадящи и включително през зимата са работили зимните курорти. Министър-председателят е акцентирал върху европейската солидарност, подкрепата на Европейската комисия и на другите европейски държави, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от Пфайзер в най-кратки срокове.
„За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани“, е казал още премиерът Борисов.
Според министър-председателя това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, но същевременно премиерът изтъкна, че към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК ваксини.
Борисов е обърнал внимание също така, че в ЕС вече тече подготовката на договорите относно ваксинацията и за следващите две години. „Това означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине“, допълнил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.
Отпускаме допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на църквите у нас и още 1 369 198 лева предоставяме на общините Брезово и Своге
Това заяви още министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.
От одобрените средства 1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Само преди дни премиерът Борисов посети манастира и пое ангажимент държавата да помогне допълнително със средства за обновяването на храма и залата в комплекса. Манастирът е основан през 14-ти век и е паметник на културата от национално значение. „След претърпян пожар, по манастира е необходимо да се извършат още възстановителни работи. Започнали сме, много сме напреднали, но църквата, която е изключително красива, е пред срутване и затова отпускаме тези средства“, е посочил премиерът Борисов.
2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. Митрополията е с голяма историческа стойност за града.
За консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ в град Видин правителството отпуска 950 920 лв. Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.200 000 лв. се предоставят за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.
По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна общо 1 369 198 лева в подкрепа на общините Брезово и Своге. От тези средства 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир – основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. „Слатина“ в гр. Своге се предоставят 82 573 лева./Vesti.bg
 
 

Още по темата