НСИ: През 2080 г. в България ще живеят по-малко от 5 милиона души

НСИ: През 2080 г. в България ще живеят по-малко от 5 милиона души


През 2080 година в България ще живеят по-малко от 5 милиона души. Това сочат прогнозите на Националния статистически инситут.

Основната причина за тази тенденция са ниската раждаемост, високата смъртност и емиграцията.

Преброяването на населението тази година ще се проведе между 7 септември и 3 октомври и голяма част от хората се очаква да попълнят анкетните карти онлайн.

Статистиката обаче се сблъска с неочакван проблем – политическа партия предложи алтернативно мобилно приложение.

Преброители наесен ще бъдат около 30 хиляди души. Сред тях е и Биляна Трайкова. „Участвала съм и на предишни преброявания, смятам, че работата е интересна и трябва да се свърши от някого. Ще бъдат осигурени предпазни средства. Всеки се страхува, разбира се, но като спазваме всичко необходимо, аз смятам, че ще бъде наред“, казва тя пред Би Ти Ви.

Очаква се много от сънародниците ни да попълнят електронна карта. През 2011 година онлайн се преброиха 40% от хората. За 2021 г. НСИ е създало и мобилно приложение, което вече е показало, че работи при пробното преброяване.

Изненадващо партията „Републиканци за България“ обявиха алтернативна програма за телефони, като използва логото и името на НСИ. „Това е единствено и само с презентационна цел. Ние не сме публикували продукт и по никакъв начин не сме нарушавали техните права“, коментира Иван Станев.

От НСИ разбират за приложението от медиите.

„Това за нас беше изненадващо. Не е коментирано с нас, не е обсъждано, не е искано нашето мнение“, казват от института.

Данните на хората ще се защитават по правилата на НСИ, твърдят от партията на Цветан Цветанов.

От Института отговарят, че такъв вариант не съществува.
„Има закон за преброяване на населението. Там ясно е дефинирано кой отговаря, това е НСИ. Всяко друго алтернативно приложение по-скоро би навредило, би объркало гражданите“, коментират от института. 

От НСИ казват, че приложението е най-малката и видима част от информационната система. Основната е свързана със защитата срещу злонамерено или случайно влияние върху резултатите от преброяването.

Още по темата