Мика Зайкова – новата любимка от новия парламент

Мика Зайкова – новата любимка от новия парламент

Технически хаос, лични нападки и процедурни номера – с тези думи може да се обобщи началото на новия 45-и парламент. Началото бе дадено на 15 април. Тогава в четвъртък прагът на старата сграда на парламента прекрачиха новите 240 депутати. И от ден първи си пролича колко трудно ще е да се намери добрия тон, да се конструира мнозинство и да се започне със сериозната законодателна дейност. Обидите и виковете обаче са това, което ще те зашемети най-напред в новото Народно събрание.
Сигурно и затова на фона на политическите боричкания всички се впечатлиха от ведростта на Мика Зайкова – най-възрастният депутат, който имаше честта да открие 45-ия парламент. Още в началото тя прикова вниманието към себе си не само на колегите си от всички парламентарни групи, но и на обикновените граждани. Във фейсбук пък стана нещо като сензация – едни й се радваха, други я критикуваха за начина на водене на тържественото заседание.
79-годишната Мика Зайкова се опита да призова депутатите да се усмихват, да спазват добрия тон и да се изслушват. Тя самата обаче не се въздържа и на няколко пъти отправяше реплики по повод чужди изказвания, най-вече към ГЕРБ. Мика се смееше гръмко, изглеждаше объркана, когато не разбираше нещо, но й  си признаваше, ако се затруднява, развеселяваше, но и ставаше сериозна също толкова бързо.
Ето и някои от запомнящите се реплики:
„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото НС и дано да съм добра орисница“ – с тези думи тя започна обръщението си към новите избраници.
„Уважаеми дами и господа, заседанието ще се предава по БНР И БНТ. Така че моля, за усмивки и за радост“, прикани Зайкова депутатите.
„Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор“, призова отново тя по-късно.
„Да преминем към избор на нов председател, тъй като и аз съм човек и имам нужда от почивка“, заяви Мика преди избора на своята колежка от „Има такъв народ“ – Ива Митева.
„Извинете…но нали сме нови“, каза Зайкова в един от моментите, когато се обърка по време на воденето на заседанието.
„Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение – пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република“ – не се стърпя да каже тя, когато съобщи, че премиерът Бойко Борисов е депозирал оставката на правителството, без да дойде лично пред депутатите. /Novini.bg

Още по темата