Скопие: Не можем да преговаряме за езика и идентичността

Скопие: Не можем да преговаряме за езика и идентичността


Въпросът за езика и идентичността е резултат от един исторически процес и ние не можем нито да разговаряме, нито да преговаряме за това, заяви вицепремиерът на Република Северна Македония по европейските въпроси Никола Димитров в интервю за ТВ Ен 1, цитирано от телевизия А1он.

Усилията продължават. Ние не възнамеряваме да вдигнем ръце и да се откажем от европейското си бъдеще, нито пък възнамеряваме да засегнем, или да позволим да бъде засегната македонската идентичност. Тези две неща се допълват и ще продължим да работим по този път, заяви вицепремиерът в интервюто за Ен 1 във връзка с блокадата на България на началото на преговорния процес на страната му с ЕС. 

Въпросът за езика и идентичността са в сърцето на вътрешните работи, на суверенитета на една държава, тъй като е израз на правото на самоопределение, и в този смисъл нито един съсед, нито една държава има каквото и да е основание в европейското, а и в международното право да ни казва на нас, македонците, нещо за македонския език. Това е наша работа, заяви вицепремиерът.

Той каза още, че идеята в Договора за добросъседство с България е била в комисията по историческите въпроси да разговарят историците, а политиката да работи за днешния ден и за по-добро бъдеще.

Димитров говори и за Преспанския договор с Гърция, за който каза, че е бил възможен тъкмо защото идентичността е останала незасегната.

„В /договора от/ Преспа е македонският език и нашето право на самоопределение като македонски народ, като македонци. Така че онези, които правят сравнения и които казват „ако ги притиснем достатъчно дълго, пак ще може да има компромис по някакъв начин“, ние казваме „сметка без кръчмаря“, тъй като македонската идентичност е нещо, с които не можем да направим компромис независимо под какъв натиск бихме се оказали. Нито това правителство, нито което и да е друго правителство“, каза Димитров и добави, че с договора с Гърция е отворена нова страница в отношенията между двете страни и имат доста общи интереси и инициативи, по които работят, но които са забавени поради пандемията.

Още по темата