Проф. Йордан Христосков: Пред пенсионната система има неблагоприятно бъдеще

Проф. Йордан Христосков: Пред пенсионната система има неблагоприятно бъдеще


„Една пенсионна система трябва да дава на хората онова, което те имат като принос в социалното осигуряване и в частност с пенсионното осигуряване. Даването на пари на калпак, води до това близо половината от пенсионерите да получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват върху истинските си доходи и да получат едно справедливо възнаграждение за осигурителните си вноски“. Това коментира пред БНР проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител НОИ.

Той е автор на анализ за пенсионната система, на която е посветен годишният доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

Проф. Христосков определи социално-икономическите мерки на правителството, обявени по-рано днес, като политически, направени по принуда, „за да продължи по-дълго агонията и да се задържи на власт това мафиотско правителство“.

По думите му пред пенсионната система стои неблагоприятно бъдеще. „Тя непрекъснато натрупва дълг в резултат на това, че приходите, които ще постъпват в следващите година са много по-малко и трябва да се търси решение на този дълг. Едно от решенията е поддържане на „сребърния фонд“. Създаването на стабилен фонд, който да гарантира бъдещите плащания в пенсионната система, е сериозна политика, с която да се занимава правителството, а не да раздава пари на калпак“, подчерта той.

Проф. Христосков посочи и друг сериозен проблем. „Той е в т.нар. „капиталово осигуряване“. Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест, хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина. България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система… Нямаме решения дори какви видове пенсии ще се плащат от универсалните пенсионни фондове“, посочи експертът.

Още по темата