Джоузеф Стиглиц печели Нобел за анализите на пазарите с асиметрична информация

Джоузеф Стиглиц печели Нобел за анализите на пазарите с асиметрична информация


На днешния ден през 1943 г. е роден Джоузеф Юджийн Стиглиц (Joseph Eugene Stiglitz) – американският икономист, автор и професор в Колумбийския университет, носител е на Нобелова награда за икономика (2001 г.) и на Медал „Джон Бейтс Кларк“ (1979 г.). Той е отличен от Шведската академия заедно с Майкъл Спенс и Джордж Акерлоф за техните анализи на пазарите с асиметрична информация.

Той е може би най-известният съвременен икономист с леви убеждения с критични виждания за глобализацията и икономистите на свободния пазар, които нарича фундаменталисти на свободния пазар. Пазарен фундаментализъм е преувеличена вяра в способността на освободения laissez-faire или икономическите виждания или политики на свободния пазар да решат икономически и социални проблеми. Той е и критик на институции като Международния валутен фонд и Световната банка.

Научната работа на Стиглиц представлява отговор на тази на Милтън Фридман (Milton Friedman), друг американски икономист, статистик, известен най-вече с проучванията си в областта на макроикономиката и защитата на свободния пазар. През 1976 Фридман получава Нобелова награда за икономика „за неговите постижения в областта на анализа на консумацията, монетарната история и теория и за неговата демонстрация на сложността на стабилизационната политика“. Милтън е бил икономически съветник на американския президент Роналд Рейгън. Списание Economist го възхвалява като „най-влиятелния икономист от втората половина на ХХ век…вероятно и като цяло“ (2006).

При формиране на своите идеи Стиглиц е повлиян от Джон Мейнард Кейнс и Робърт Солоу (също нобелист от 1987-а). От своя страна той е повлиял върху възгледите на Пол Кругман (нобелист през 2008-а) и Джейсън Фърман.

Сред неговите видни студенти е Джанет Йелън (Janet Yellen), която е била председател на Федералния резерв на САЩ, а тази година новият американски президент Джо Байдън я избра за министър на финансите на САЩ, с което тя стана първата жена на този пост.

Джоузеф Стиглиц е роден в Гери, щата Индиана („Земя на индианците“, САЩ). От 1960 до 1963 г. учи в колежа Амхърст, след което продължава обучението си в Масачузетския технологичен институт. От 1965 до 1966-а той учи и в Кеймбридж. В следващите години преподава в Масачузетския технологичен институт, Йейл, Принстън (1979-1988 г.) и Станфорд (1988-2001 г.). От 2001 г. изнася лекции в Колумбийския университет.

Освен сериозния си принос в микроикономиката, Стиглиц играе важна роля и в политическата сфера. Той е работил в администрацията на Бил Клинтън като председател на Съвета на икономически съветници между 1995 и 1997-а. В Световната банка той е бил вицепрезидент и главен икономист в периода 1997-2000 година.

Стиглиц е бил икономически съветник на президента Георги Първанов (2002-2006 г.), а след 2010-а и на гръцкото правителство.

Той е почетен доктор на Университета за световно и национално стопанство в София (2002 г.).

У нас са издадени четири негови книги: „Икономика на държавния сектор“ (Университетско издателство „Стопанство“, 1996 г.), „Свободно падане“ (София, изд. ИнфоДар, 2010 г.), „Цената на неравенството“ (София, изд. Изток-Запад, 2014 г.) и „Еврото. Как една обща валута застрашава бъдещето на Европа“ (София: изд. Изток-Запад, 2016 г.).

Още по темата