Кой влиза в партията на Жан Виденов

Кой влиза в партията на Жан Виденов

Новата партия, с която бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката – „Лява алтернатива”, за първи път излезе с официално съобщение до медиите, в което обяви целите си и обяви още известни имена, които влизат в нея, предаде dir.bg. Формацията, която направи заявка да се яви на предсрочните избори на 11 юли, ще бъде структурирана след 11 юни, когато официално ще бъде избран и неин лидер.
В предизборния си апел от „Лява алтернатива” заявяват,
че: „След три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 г., страната ни отново е пред избор, отново е на кръстопът. И след последните безплодни избори България отчаяно се нуждае от алтернатива на компрадорско-олигархичният модел, наложил се в крайна сметка у нас.
Жан Виденов се завръща в политиката
Изборите дадоха единствено примери на всеобщо бягство от отговорност за страната. Нараства тревогата, че вотът на 11 юли няма да бъде крачка напред. „Перестройката” завършва с позор и всеобщо презрение пред очите ни, но надеждна, стабилна и общоприемлива алтернатива няма. Нещо повече – рисковете от предателство на националните интереси в периода на политическото безвремие нарастват. Международните тенденции в региона и в света са по-тревожни от всякога през последните три десетилетия.
Но има и лява алтернатива, и ние сме част от нейните бойци, която винаги е била с вас и се е борила – със стиснати зъби и сред всеобщи пошли издевателства – за националната кауза и българската държавност. Само Лявата Алтернатива може да устои на сриването на бездруго скромния стандарт на живот и на самата, постоянно рушаща се, нова българска средна класа. Макар и с леви убеждения, ние сме в съюз със здравите консервативни инстинкти, съхранили българщината през столетията. Нямаме (и никога не сме имали) колебания в борбата срещу безумните и антихуманни идеи за „пост човечество и индустрия”, се казва още в позицията.
От новата партия се обявяват „срещу налагането, окопаването и плоденето на все по-нагла паразитна чиновническа прослойка
– изпълнител на корупционни схеми, с които изсмуква държавните ресурси, събирани от нашите данъци, която арогантно репресира и тормози гражданите и фирмите, вместо да ги обслужва и накрая под „политически и съдебен чадър” дори не носи отговорност за своите безобразия и за вредите, които нанася на гражданите и на обществото. Съмишлениците на Виденов са също „срещу преднамереното ни въвличане в конфликт с традиционните ни приятели – руси, сърби, гърци и румънци; срещу налаганата ни от Запада (под маската на „колективната сигурност в Европа”) на „военно-идеологическа русофобия”.
В съобщението са изредени имената на 32 души от Инициативния комитет на формацията. Част от него са бившият министър на здравеопазването Мими Виткова, бившият министър на индустрията в правителството „Беров” Румен Биков, Дончо Конакчиев – бивш вицепремиер в правителството на Виденов, бившия депутат от „Атака” Станислав Станилов, както и Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара”, автор в сайт „НюзФронт”.
На първо място в списъка е Иван Атанасов от Асеновград, сочен за инициатор. Той е представен като последен ръководител на младежката организация на БКП, депутат от 1994 до 1998 г. В момента бил ръководител на фирми за луксозен международен туризъм и спорт.
Следват още 31 имена по азбучен ред:
Антон Величков – бивш секретар на ЦК на ДКМС, сега бизнесмен и земеделски производител. Бившият кмет на Хасково Атанас Василев също е там.
Атанас Василев – бивш кмет на Хасково, ръководител на БСП в Хасково и няколко мандата член на ВС на БСП
Аргир Бояджиев – бивш директор на Пристанище Бургас, дългогодишен служител на ОДВР Бургас.
Божидар Хаджиев – дългогодишен професор по маркетинг в УАСГ – Пловдив, заемал академични ръководни длъжности на всички нива в Университета.
Вера Кацаркова – професор по икономика в БАН, в момента пенсионер
Владимир Попов – дългогодишен университетски, научен и академичен деец, бивш областен управител на Велико Търново, офицер на академичен орден на Франция.
Дончо Конакчиев – бивш вицепремиер и народен представител в няколко парламента, бивш директор в „Генплан”. Водещ експерт по въпросите на регионалното развитие. Професор по урбанистика.
Жан Виденов – депутат в VII Велико народно събрание, бивш премиер и ръководител на БСП, няколко мандата депутат и член на ръководството на БСП. Последен ръководител на ДКМС в Пловдив, а преди това – външнотърговски експерт в Корпорация „Биотехника” и в българо-съветското смесено предприятие „Автоелектроника”. В момента – проектен мениджър. Единствено в страната хабилитирано лице едновременно по управление на проекти и по управление на риска и автор на речници на термините в тези две сфери.
Емил Милков – бизнесмен
Иво Генов – бивш младежки деец, бивш директор на НАП Варна, в момента управител на голям търговски комплекс
Камен Величков – изтъкнат специалист-международник, работил на отговорни дипломатически постове по цял свят, университетски преподавател, служител в международни организации, понастоящем – в „Международния научно-технически център” – с глобален обхват (Азия, Африка, Америка) – с център за координация в Казахстан.
д-р Илиян Илиев – бивш народен представител от 40-то ОНС
Кольо Колев – бивш организационен и партиен деятел на общинско ниво и ръководител на големи търговски начинания с Катар и страните от Залива. В момента е официален търговски представител на Башкирия за България.
Младен Младенов – собственик и управител на големи частни фирми и бивш генерален директор на големи експортно-ориентирани предприятия в Пловдив. Бивш организационен и стопански ръководител в Пловдив. От 1989 до 1997 г. – първи заместник-председател на КНСБ.
Мони Пенев – бизнесмен
Любомир Стоичков – бивш председател на Контролната комисия на БДМ, в момента бизнесмен
Мария Капитанова – професор по математика и по механика, бивш член на университетските ръководства на БКП и БСП в Пловдивския университет, в момента е пенсионер.
Мими Виткова – бивш депутат във Великото Народно Събрание, бивш член на ВПС на БСП и министър на здравеопазването, ръководител на здравноосигурителен фонд „Доверие“
Николай Петров – бивш член на ръководствата на БСП и БСМ във Велико Търново, адвокат.
Огнян Сурдулов – доктор по изкуствознание
Павел Иванов – ръководител на Комунистическия младежки Клуб „Че Гевара” към БКП, създател и несменяем ръководител на Движението „Безсмъртният Полк” в България. В момента – художникприложник.
Павел Маринов – бивш председател на БСП в Бургас, общински съветник от БСП, бивш областен управител
Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара”
Петър Ганчев – бивш служител във ВГУ ДС, бивш директор на държавната Пощенска Банка Клон Пловдив
Пламен Младенов – доскорошен дългогодишен областен лидер на БСП Монтана, бизнесмен
Румен Биков – бивш Министър на индустрията в правителството на професор Любен Беров и бивш научен работник в Института по Цветна Металургия. В момента – ръководител на частни фирми в зеленчуковото производство за износ и в експорта на черни метали
Соня Величкова – социолог с огромен практически опит (още от времето на НЦИОМ)
Славчо Славов – арабист и експерт международна търговия в Източното Средиземноморие. Дългогодишен търговски директор в Булгартабак Холдинг (преди – и след приватизацията). В момента – бизнес консултант.
Станислав Станилов – дългогодишен директор на Археологическия Институт (с музей) при БАН, народен представител в няколко парламента
Таско Ерменков – бивш работник във ВТО „Трансимпекс” и секретар в генералното консулство на България в Западен Берлин, ръководител на големи държавни проекти със Световната банка и на новата Агенция по енергийна ефективност. Многократно избиран за депутат – изтъкнат експерт по енергийна дипломация и сигурност.
Христо Христов – депутат от Великото народно събрание и няколко парламента, бивш председател на на Комитета по спорта и на Туристическата агенция. дългогодишен общински администратор и главен секретар в Пловдивска голяма община.
Малко след като информацията беше съобщена на медиите,
Таско Ерменков отрече да влиза в новата партия.
В социалната мрежа Фейсбук той обяви:
„По повод включването на името ми сред подписалите предизборния апел на така наречената „Лява алтернатива” съм длъжен да заявя: Не съм давал съгласие за моя подпис под този апел. Виденов ми се обади и ми каза, че има такъв апел. Изразих уважение към съдържанието, но не съм давал съгласие за включването ми сред авторите. Заявих, че нямам намерение да напускам партията, на която съм член от 1983 г. Надявам се това недоразумение да е плод на техническа грешка”./ Вести.БГ

Още по темата