Половин милион китайци с писмо до СЗО за разследване на американска биолаборатория

Половин милион китайци с писмо до СЗО за разследване на американска биолаборатория

Повече от половин милион интернет потребители в Китай са подписали отворено писмо до Световната здравна организация (СЗО) с искане за разследване на американската биологична лаборатория във Форт Детрик с цел „предотвратяване на бъдещи епидемии“, според китайския вестник „Global Times“.

По-рано ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус не изключи възможността за изкуствен произход на коронавируса. Впоследствие той обяви, че организацията възнамерява да извърши одит на лаборатории и изследователски съоръжения в областта на първите случаи на хора на COVID-19 през декември 2019 г.

В отвореното писмо от жителите на КНР се казва, че за да се предотврати следваща епидемия, СЗО трябва да обърне внимание на лаборатории, които изследват опасни вируси или биохимични оръжия. По специален начин писмото подчертава Института за изследване на инфекциозните болести на американската армия (USAMRIID) със седалище във Форт Детрик в Мериленд, който, както се казва, съдържа опасни и инфекциозни вируси – ебола, ТОРС, MERS и едра шарка. Изтичането на някой от тях може да доведе до сериозни последици.

„През есента на 2019 г. в лабораторията е имало теч преди избухването на епидемията COVID-19, но САЩ не разкриха подробна информация под предлог за националната сигурност“, се казва в писмото.

Отбелязва се, че Китай е разрешил на западните вирусолози и представители на американските медии да посетят Института по вирусология в Ухан, а САЩ не са отворили лабораторията във Форт Детрик и не са „споделили първоначалните данни със страни, включително Китай, които са независими от геополитическото влияние на САЩ.“

Според вестника американската лаборатория е временно затворена през 2019 г., след като е била одитирана от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Причината за затварянето беше наречена „инфраструктурни проблеми с дезинфекцията на отпадъчни води“, но обяснението по мнението на изданието не е достатъчно убедително. Само като установи произхода на вируса, светът може да премахне потенциални опасности и да избегне следващи огнища на епидемията, пише вестникът.

Група китайски потребители са подготвили писмото и са помолили вестника да го публикува в социалните мрежи, което беше направено в събота, 17 юли. През деня писмото е събрало над 500 000 подписа, отбелязва вестникът.

През март СЗО публикува пълната версия на доклада на международната група от експерти на организацията за посещение в град Ухан, за да идентифицира произхода на коронавируса, в който те нарекоха изтичането на COVID-19 от лаборатория“ изключително малко вероятно“. Докладът също така казва, че новият тип коронавирус е бил най-вероятно предаден на хората от прилепи чрез друго животно. Друга версия за произхода на COVID – пряко предаване на хора от животно – експерти добавиха към списъка с хипотези „от възможно до вероятно“. Мисията на СЗО също така нарече „възможна“ версията за появата на COVID чрез охладени храни.

Съединените щати и 13 други страни публикуваха съвместно изявление, в което изразиха загриженост относно констатациите от доклада на СЗО от посещението на международния екип и подчертаха необходимостта от „прозрачно и независимо“ разследване на произхода на COVID-19.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян, коментирайки намерението на САЩ да публикува доклад за произхода на COVID-19, го нарече политическа игра и опит за прехвърляне на вината върху другите. Според него фактът, че САЩ се опитват да позволят на разузнавателните служби да правят научни заключения, само подсказва, че Вашингтон не се интересува от истината.

Източник: Actualno.com

Още по темата