Марияна от Пловдив, която закла любовника си и легна до него да спи, си получи заслуженото

Марияна от Пловдив, която закла любовника си и легна до него да спи, си получи заслуженото

Пловдивският окръжен съд осъди Марияна Пейкова на 12 години затвор за умишлено убийство. Жената беше призната за виновна в това, че на 24 юни 2019 г. в Пловдив умишлено е умъртвила любовника си Йордан Иванов, на 56 години, с когото преди това дълги години живеели на семейни начала в жилището му. Във фаталната вечер Данчо Пияндето, както жертвата била известна сред познатите си и Марияна, която живеела с него от много години, традиционно седнали на масата. Марияна и Данчо били алкохолици. Същата вечер погълнали 2 литра бира и 2 литра медицински спирт. Кавгата, по думите на убийцата, станала, защото Данчо Пияндето я ревнувал от техен общ приятел. Грабнала нож, забила го в корема на любовника си.
Той легнал и казал, че му е много зле. Марияна, която била солидно пияна, заспала. Когато се събудила на сутринта, любимият й бил мъртъв. Без да се церемони, жената събрала багажа си и отишла у приятелка на гости. Там със съпругът на домакинята продължили разпивката. Трупът на Данчо Пияндето бил открит след денонощие от приятел, който отишъл да го търси. Полицията се свързала с Марияна по телефона, която излъгала, че е на път и ще отиде в полицията, когато се прибере. Изключила телефона си и се преместила да гостува при приятел.
След дни била открита и арестувана. Тя твърди, е мъжът сам се е пробол, но съдебните експерти са категорични, че острието на ножа е дълго 12 см, а се е забила в корема на жетвата 14 см. Навътре, тоест забито е със сила, което само друг човек може да извърши. Днес в съда стана ясно, че Данчо Пияндето бил кротък човек, като се напиел лягал да спи. Половинката му обаче била много агресивна след запой. Беше подчертано, че често ходила в католическата църква в квартал „Кючук Париж“, където имало социална кухня.
Вдигала скандали и налитала на монахините да ги бие. Често била викана полиция. От събраните доказателства по делото не се установява подсъдимата Марияна Пейкова да е нанесла прободно-порезните рани при неизбежна отбрана. Като смекчаващи вината обстоятелства бяха отчетени чистото съдебно минало, влошеното здравословно състояние, както и частичните самопризнания, направени от подсъдимата Като отегчаващи вината обстоятелства съдът отчете лошите характеристични данни на подсъдимата, както и обстоятелството, че деянието е извършено след употреба на алкохол. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд./Агенция БЛИЦ
Снимка: Вестник Марица

Още по темата