Политолози разкриха хитрата тактика на ГЕРБ срещу партиите на протеста

Политолози разкриха хитрата тактика на ГЕРБ срещу партиите на протеста

В 45-ото Народно събрание можем да разпознаем два типа политически субекти – по-старите партии на статуквото и по-новите партии на протеста. Ще успеят ли те съвместно да съставят мнозинство и как политолозите виждат хоризонта пред различното НС?
„Първият ден премина според очакванията, видяхме политически заявки – всички да се позиционират срещу статуквото. Направиха впечатление трите партии на протеста, които успяха да лансират темите, които ще играят ролята на допирателни за сформиране на ограничена управленска програма. В крайна сметка може да вървим към някаква власт, която ще разчита на ситуационни парламентарни мнозинства“, заяви политологът Анастас Стефанов в ефира на „България он еър“.
И определи последните политически действия на ГЕРБ като добре пресметнати тактически ходове.
„Първо, Борисов лансира кандидатура за министър-председател, която е различна от него, ден преди откриването на НС. От друга страна, парламентарната група на ГЕРБ внесе законопроект за въвеждане на мажоритарни избори, с което се цели да бъде обезоръжен „Има такъв народ“, посочи политологът.
„Борисов иска да си спести унижението 45-ото Народно събрание да не го гласува като премиер. Това би било насилствено слизане от властта, а досега той винаги я е напускал великодушно. Той просто иска да съхрани имиджа си, доколкото е възможно, и да прехвърли горещия картоф върху всички останали, които биха формирали някакво мнозинство“, коментира политологът Слави Василев.
Това се случи в крайна сметка днес, когато парламентът гласува оставката на правителството в отсъствието на премиера.
Той е на мнение, че 163-те гласа за Ива Митева не означават, че мнозинството е създадено, и все още не е ясно кой ще гласува следващия кабинет.
„ГЕРБ не желаят да влизат в битка, а цивилизовано да дадат възможност на останалите партии да поемат отговорност. Понеже държавата е в лошо състояние и поемането на отговорност в такъв момент би довело до неуспехи. ГЕРБ са в тактически правилен ход, отстъпват, дават възможност на останалите партии да формират някакво мнозинство и ще им гледат цирка отстрани“, каза още той./Blitz.bg

Още по темата