Проф. Кантарджиев: Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата, няма задкулисие

Проф. Кантарджиев: Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата, няма задкулисие

Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата. След като министърът на здравеопазването вчера обсъди с обществото и каза ясно какво ще предложи на Министерския съвет, мисля, че тука не трябва да търсим винаги нещо задкулисно. Така проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, коментира пред БНР лансираното затягане на мерките. Той потвърди, че това ще бъде обсъдено с правителството и до ден-два ще има решение.
Самият Кантарджиев подкрепя по-голямата дисциплина, макар че не отговори конкретно дали именно обявените вчера мерки са най-правилните.
„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората“, каза той.
По думите му до 14 ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.
„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят… При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“, обясни специалистът.
Проф. Кантарджиев не приема и коментарите, че се внася хаос. Обърна внимание, че трябва да има контрол за онази част от обществото, която не иска да спазва и сегашните мерки. Така например той каза, че хората могат да пазаруват онлайн подаръци за празниците вместо да има струпване на хора по магазините.
„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят“, отбеляза той.
И изрази несъгласието си с това, че се допускат алтернативни мнения по темата с короанвируса. Даде пример, че това е все едно да започне някои да казва, че поставянето на колан в автомобила не е редно.
Относно това защо се налага яслите и градините също да бъдат затваряни, проф. Кантарджиев напомни, че малчуганите прекарват вируса леко и незабелязно, но много лесно могат да заразяват.
„Инфекцията е опасна за здравето на тези, които ги гледат вкъщи“, добави той.
Проф. Кантаджиев отново настоя, че маските са от полза. Носенето им намаля шанса за заболяване, а ако има заразяване – то ще е в по-лека степен.
Специалистът призова хората да прецизират информацията, да се доверяват на достоверни източници.
„Ние трябва да сме трезви, да не се плашим излишно. Всички, които искат да си запазят психиката, да гледат само официални новини и да гледат хора, които мислят да какво говорят“, подчерта проф. Кантарджиев./ Новини БГ

Още по темата