Черешова задушница! Спазват се строги традиции и обичаи

Черешова задушница! Спазват се строги традиции и обичаи

Днес е втората голяма задушница за годината, наричана Спасовска или Черешова. Наречена е така, защото по това време на годината зреят черешите. Денят е посветен на почитта към починалите близки и е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На Задушница се посещават гробовете на починалите близки. Помен може да се направи също в църква или у дома. Свещениците отслужват молебен за упокоение на душите, който включва молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Традиционно за помена се приготвя варено жито, хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Обичаи
Черешова Задушница има интересна история, традиции и забрани. Този ден се смята за един от най-важните дни в годината за отдаване на почит към починалите ни близки. Обичайно се четат молитви за упокой на душите на всички кръстени християни, пренесли се в друг свят. На Задушница хората отиват на църква, за да присъстват на службата и да се помолят. След това можете да отидете на гробището, да подредите нещата там. Разрешено е да носите свежи цветя, букети от клонки. Според народните вярвания хората трябва да носят на починалия това, което той е обичал през живота си. Духовниците обаче опровергават този обичай. Те отбелязват: мъртвите не се нуждаят от нищо, освен от чиста молитва, вяра и памет.
След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито, череши и храна за „Бог да прости мъртвите души“.
Рецепта за жито за задушница:
Необходими продукти:
500 грама грухано жито2 с.л галетакората на един лимон1 чаена чаша пудра захар1 чаена чаша начукани орехи
Начин на приготвяне:
Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа. Варете във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. Разбърквайте от време на време. Когато житото се свари, отцедете го, изсипете върху памучна кърпа и го разстелете. Нека да престои така поне 1 час, за да се попие всичката вода. В голяма купа смесете готовото жито, орехите, галетата и лимоновата кора. Разбъркайте добре. В подходящи купички сипвате жито и отгоре обилно посипвате с пудра захар./БЛИЦ

Още по темата