Прокуратурата погна онлайн търговци, предлагали лекове за Covid-19

Прокуратурата погна онлайн търговци, предлагали лекове за Covid-19

По указания на административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура, Софийска градска прокуратура е разпоредила извършване на комплексни проверки, в рамките на правомощия за упражняване на надзор за законност, касаеща продажба на лекарствени продукти чрез обяви в интернет сайтове. Тя е в изпълнение на действията, свързани с образувана прокурорска преписка след самосезиране на Върховната административна прокуратура по повод публикации в медиите за случаи на такива продажби на цени, многократно превишаващи утвърдените и регистрирани.
Извършването на съвместните проверки е било възложено на Регионалната здравна инспекция, Комисията за защита на потребителите, органите на МВР, ТД Национална дирекция по приходите и на кмета на Столична община. Контролните органи следвало да ги осъществят на място и документално.
В хода на проверката са били проверени интернет сайтове с цел установяване на нарушения, свързани с продажба от разстояние на лекарствени продукти без съответно разрешение. Било е обърнато внимание на оферти, предлагащи медикаменти, за които би могло да има повишено търсене от пациенти, поради разпространяващата се в интернет пространството информация, че могат да се прилагат като лечение или превенция на Covid-19.
В един от случаите контролният орган е констатирал продажба на лекарствени продукти, подлежащи на режим на отпускане по лекарско предписание. Тяхната продажба в интернет е в нарушение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Някои от лекарствата не са разрешени за употреба в България. Уебсайтът няма Разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, нито фигурира в списъка на лицата, предлагащи лекарствени продукти за продажба, съгласно ЗЛПХМ. Това нарушение подлежи на налагане на глоба в размер от 5 000 лева до 10 000 лева. На интернет страницата е изписан само телефон за контакт, липсват данни за собственика му.
Проверена е била обява, публикувана на два други сайта, предлагаща продажба на лекарствен продукт, съдържащ активно вещество umifenovir. Посочено, че той представлява превенция срещу коронавирус Covid-19, грипове тип А и Б, всякакви други вируси и ротавируси. Лекарството се предлага на цена от 119.90 лева. Въпросният препарат също не е разрешен за употреба в България. С цел установяване на субектите, извършващи търговия в тези сайтове, са били проверени домейните им, като е било установено, че са регистрирани в Куала Лумпур, Малайзия. Информацията и на двата сайта е оскъдна, връзката се осъществява чрез контактна форма.
В платформа за безплатни обяви в страната е била установена такава за продажба на лекарствен продукт – прах за концентрат за инфузионен разтвор, в нарушение на ЗЛПХМ. За него също се разпространявали слухове за предполагаема ефективност в борбата срещу Covid-19. Потребител, публикувал тази обява, посочил само телефонния си номер и местонахождение – гр. Пазарджик.
За установяване на самоличността на нарушителите по тези случаи е поискано съдействие от органите на МВР.
В периода на въведеното в страната извънредно положение, Районните управления на полицията в столицата са работели по редица преписки, касаещи продажба на медицински материали от първа необходимост, предпазни средства и дезинфектанти на завишени цени. Материали по някои от тях са изпратени в прокуратурата.
Образувано е било досъдебно производство, след задържан товарен автомобил, превозващ пластмасови бутилки с бяла прозрачна течност, етикирана с надписи „антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване“. Стоката била натоварена от склад в гр. София за гр. Ловеч. Установена е била и суровина за производство в количество около 1 тон. Имало данни за опасността й за здравето на хората.
В хода на проверката контролните органи са проверили общо 31 търговци на дребно с лекарствени продукти. Сред повечето от тях не са установени нарушения. Някои от тях не са свързани с Националната система за верификация на лекарства, като са им били направени предписания, съгласно делегирания регламент (ЕС) на Европейската комисия.
Инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата са посетили и други 35 адреса на територията на гр. София, за които са издадени разрешения за търговия на дребно в аптека. На място е било установено, че същите не функционират. При проверка на статуса им е било констатирано, че притежателите им не са изпълнили задължението си да уведомят по съответния ред за прекратяване на дейността си. За неизпълнение на това изискване се предвижда налагане на принудителна административна мярка – отнемане на разрешението за търговия. В тази връзка са били образувани 22 административни производства./Dariknews.bg

Още по темата