Депутатите гласуваха заем за 511 млн. евро от ЕС за справяне с пандемията

Депутатите гласуваха заем за 511 млн. евро от ЕС за справяне с пандемията


„Генерал“ Цонев оглави комисията, която ще воюва с измамите със средства срещу пандемията, след като парламентът отхвърли кандидатурата на вечно войнстващия Румен Гечев.

В решението на депутатите бе записано, че комисията ще изисква и публикува всички публични разходи, включително и тези от европейските фондове и програми, свързани с борбата с COVID-19. Освен това тя ще проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите на конкретните антикризисни мерки, както и ще изготви анализ доколко тези мерки са ефективни.

„До момента комисията е заседавала 6-7 пъти“, отчете се пред „БАНКЕРЪ“ Цонев. Изслушани са били вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, социалният министър Деница Сачева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Освен това, нейни „гости” са били и членовете на  Управителния съвет на Българската банка за развитие.

Цонев подчерта, че даренията са проверявани специално.

„През януари всички управителни органи на оперативни програми ще трябва да докладват детайлно не само докъде е достигнало усвояването на средствата – общият им обем и процента, но и как точно са изразходвани парите от гледна точка на ефективността”, обясни още Цонев и заяви, че от формална гледна точка до момента комисията не е установила никакви нарушения.

България ще получи 

заем от 511 млн. евро от европейския инструмент за временна подкрепа SURE. 

Това стана ясно след прието споразумение между Европейския съюз (ЕС) – като заемодател, и България – като заемополучател. На 17 декември то бе подкрепено на второ четене от депутатите с 84 гласа „За” и 2 „Въздържал се”.

Максималният срок до падежа на заема е 15 години. Очаква се първият транш – в размер на 250 млн. евро – да бъде изтеглен през януари, а вторият – през март 2021 година. С тези пари ще бъде осигурена ликвидност за финансиране на разходи в две направления – за изплащането на компенсации за работодатели и за запазване заетостта на работници и служители.

 До момента са разпределени

над 1.2 млрд. лв. за заетост и социално включване за справяне с последиците от пандемията от COVID-19 в България. Това заяви социалният министър Деница Сачева при откриване на заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, на което бяха обсъдени напредъка и изменението на програмата, съобщиха от социалното министерство. По думите й средствата са осигурени поравно от държавния бюджет и от Европейския социален фонд. 

Над 585 млн. лв. са били преведени вече на фирмите и предприятията, които са кандидатствали по най-популярната мярка на правителството – 60/40 за запазване на заетостта на служителите си. Държавните компенсации са в размер на 60% от дължимите възнаграждения и осигуровки, а работодателите са задължени да осигурят останалите 40 процента.

В настоящия вариант на мярката има облекчения освен за фирмите от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ и за тези от т.нар. „Случайни превози“. Те нямат задължението след края на зимния туристически сезон да запазват заетостта на сезонните работници. 

Компаниите, които са получавали средства по мярката и преди октомври, имат административни облекчения при подаването на документи. Вариантът за работодателите и самоосигуряващи се от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20 на сто за определен период е изплащане на компенсации в размер на 290 лв. месечно. Мярката е по-популярна като 80/20.

 

 Парламентарната комисия

 работи от 14 май тази година, когато с пълно единодушие парламентът одобри създаването й като за неин председател с гласовете на ГЕРБ, „Воля“ и ДПС беше избран депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Любопитна подробност е, че при обявяването на резултата от гласуването председателят на парламента Цвета Караянчева допусна лапсус, изчитайки името на Цонев като го нарече „генерал“ Цонев. Веднага обаче се поправи, като най-напред обясни, че напоследък генералите станали много и било нормално човек да се обърква.  А после… „обеща“ на Йордан Цонев да му купи униформа.

Комисията се състои от 10 членове, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Нейни членове са Евгения Ангелова и Мария Илиева (ГЕРБ), Румен Гечев и Явор Божанков (БСП), Адлен Шефкет (ДПС), Борис Ячев и Калин Поповски („Обединени патриоти“), Пламен Христов и Дора Христова („Воля“).

Още по темата