Пандемията Covid-19 задълбочава „здравните неравенства“, предупреждават от КНСБ

Пандемията Covid-19 задълбочава „здравните неравенства“, предупреждават от КНСБ


Пандемията Covid-19 задълбочава така наречените „здравни неравенства“, сочат анализи на КНСБ. Тези неравенства са породени от високите разходи за здраве, които домакинствата правят – средно 30 процента от доходите им.

Разходът при бедните домакинства е много по-голям – от 50 до 118 процента, и се налага да теглят кредити за прегледи, медикаменти и лечение. Според синдиката по-бедните общности са изложени и на по-голям риск от Covid-19.

Разходите за здраве при домакинствата са непропорционално високи спрямо доходите им. Те водят до т.нар. „здравни неравенства“, които са силно изразени при хората с доходи под линията на бедност, обясни пред БНР икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

„До около 30% средно от доходите на хората през последните години са отивали за някакви разходи за здраве, лекарства, хоспитализация, прегледи при лекари – при това в периода преди коронавирусната криза. Ако вземем хората с минимални доходи и хората с минимална пенсия, то там процента нараства с между 50% и 118%. Това означава, че хората с най-ниски доходи много често прибягват до тегленото на бързи кредити или на някакви потребителски кредити, за да посрещнат своите неотложни нужди за лечение“, изтъкна той.

Анализаторите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ посочват, че най-бедните 20% от населението са изправени пред по-голям опасност по отношение на Covid-19 спрямо най-богатите 20%. Те не могат да се грижат пълноценно за здравето си и често страдат от придружаващи заболявания. Те са с по-ниско образование, а от там и рискът да останат без работа е по-голям.

Още по темата