Русия ще произвежда „Спутник V“ в Южна Германия

Русия ще произвежда „Спутник V“ в Южна Германия


Руската фармацевтична компания Р-Фарм планира да произвежда ваксината срещу коронавирус „Спутник V“, разработена в Москва, в южната германска провинция Бавария, започвайки още през юни, предаде ДПА.

„Полагаме всички усилия, за да може (производството) да започне през лятото“, заяви изпълнителният директор на Р-Фарм Александър Биков. Той добави, че лабораторията в баварския град Илертисен вече е оборудвана и ще може да произвежда милиони дози месечно.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) все още не е одобрила официално руската ваксина за употреба в ЕС.

„Очакваме решението на ЕАЛ, защото то е правната основа, от която се нуждаем, за да започнем производството“, уточни Биков.

След това страните членки на ЕС биха могли да се снабдяват със „Спутник V“ от Илертисен. През април са планирани две проверки на ЕАЛ в Русия, посочва ДПА.

Източник от германското правителство заяви в понеделник, че Берлин настоява за одобрение на „Спутник V на европейско равнище.

Канцлерът Ангела Меркел е изразила принципно съгласие да се обсъди използването на руската ваксина за имунизиране на германското население, припомня ДПА.

Още по темата