Русия може да нанесе ядрен удар всеки момент от неочаквана посока

Русия може да нанесе ядрен удар всеки момент от неочаквана посока

Ракетата „Буревестник” ще има неограничен обхват

Ръководителят на британското военно разузнаване предупреди, че Русия ще може да нанесе ядрен удар във всеки един момент, и то от неочаквани позиции. Тя ще може да направи това с ракетата „Буревестник”.

Генерал-лейтенант Джим Хокенхъл каза в интервю за The Sunday Telegraph, че западните страни трябва да внимават с държави, които не играят по правилната, визирайки Русия и Китай. По думите му те непрекъснато хвърлят ръкавицата на други страни, без да предизвикват пряк конфликт. Междуконтиненталната крилата ракета „Буревестник”, известна и като „Skyfall” по обозначението на НАТО, ще има неограничен обхват.

Смята се, че през 2025 година ще бъде в оперативна готовност. Владимир Путин нарече ракетата „радикално нов тип оръжие”, което ще има неограничена способност да маневрира, припомня The Sun. Джим Хокенхъл каза още, че руската армия е била по-малка през Студената война, но оттогава е променила своята военна стратегия и в момента разучава в коя сфера да инвестира най-много, за да се противопостави на Запада.

„Москва тества крилата ракета с ядрено задвижване, която има глобален обсег и е способна за атака от неочаквани посоки”, подчерта ръководителят на военното разузнаване. И докато конвенционалните заплахи остават, Русия е инвестирала и в нови заплахи като изкуствения интелект и други нови технологии. „Както видяхме в Солсбъри, враждебните държави са готови да поемат невероятни рискове”, каза още той, визирайки отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал. Той и неговата дъщеря Юлия бяха натровени с химическото оръжие „Новичок” от агенти на руските служби.

Източник: Fakti.bg

Още по темата