Държавата предлага линията на бедност да се увеличи с 6 лв. за година

Държавата предлага линията на бедност да се увеличи с 6 лв. за година


Държавата предлага за догодина прагът на бедност у нас да е 369 лв., като ръстът е с цели…. шест лева спрямо тази година. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който събира правителството, бизнеса и синдикатите. По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението, съобщи социалният министър Деница Сачева. 

„Линията на бедност е обвързана единствено и само с финансова подкрепа за хората с увреждания, но там няма подоходен критерий, тоест абсолютно всички ще бъдат подкрепени както през финансовата подкрепа, която е целева за хората с увреждания, така и през системите за социално подпомагане“, каза Сачева.

Занапред може да бъде създаден механизъм, при който социалният министър ще може да променя линията на бедност, когато има „резки макроикономически движения“. 

„Подкрепяме предложението на синдикатите министърът на труда и социалната политика да може да определя линията на бедност тогава, когато има спад на брутния вътрешен продукт и също така да има възможност да направи промяна тогава, когато има по-благоприятни икономически условия, тоест има ръст. Определянето на линия за бедност ще бъде в прерогативите на Министерството на труда и социалната политика, но предложенията на ведомството ще бъдат обект на разговори, обществено обсъждане и разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество“, разясни Сачева. 

Социалните партньори не са съгласни с предложението НОИ да може да обжалва пред административен съд решенията за ТЕЛК и за отпускане на инвалидни пенсии. Те настояват за цялостна реформа в системата за определяне на инвалидност. Идеята е записана в проект за промени на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Искрен Веселинов и група народни представители.

Бизнесът, синдикатите и правителството обсъдиха и изпълнението на мярката 60/40. Според правителствените данни в периода март юни, благодарение на мярката над 172 хиляди души са запазили работата си. За целта държавата е дала 185 млн. лева.

В туризма мярката дори стана 80/20 и послужи за запазването на 18 000 работни места чрез изплащането на повече от 22 млн. лева, посочи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Още по темата