Може ли работодател да иска от служител да се ваксинира

Може ли работодател да иска от служител да се ваксинира

Специалистът по медицинско право Мария Петрова отговори на този и още въпроси
За здравните ни права по време на пандемия разказа адвокат доктор Мария Петрова. Специалистът по медицинско право отговори на зрителски въпроси в ефира на „Събуди се”.
Има ли лостове и механизми, който България да ползва при проблема с доставките на ваксини?
„Този въпрос трябва да се отправи първо към властимащите. Дори и да е имало механизми, ние сме безвъзвратно закъснели. Това, което имахме като възможност на територията на страната, беше един нормативно небалансиран, неоснован на нищо, недобре мотивиран ваксинационен план. Това, което наблюдавахме през последната седмица, беше чист популизъм. Отново най-рисковите групи се оказаха неваксинирани, населението се оказа недобре информирано, няма избор на ваксини. Категорично мога да кажа, че правата на гражданите не бяха гарантирани“, обясни адвокат Петрова.
Тя е на мнение, че е по-добре ваксините да бъдат поставяни от личните лекари. Наредбата, която урежда имунопрофилактиката, казва, че това действие се предприема само върху здрави хора, след като е направен пълен медицински преглед.
„Това, което наблюдавах, беше, че е създадена бърза организация и се чака на опашка 6-7 минути. За това време няма как да се направи преглед, не познаваме медицинската история на даден човек. По-резонно беше личните лекари да извършват имунизацията. Това са хора, които най-добре си познават пациентите и знаят хроничните им заболявания“, смята юристът.
Имаме ли право на отпуск или болничен, ако ни предстои да се ваксинираме или изпитваме дискомфорт след ваксина?
„Болничният не е извинителен документ, той се дава по преценка на лекаря, ако здравословното състояние на съответното лице го налага. Превантивно, защото отиваме да се ваксинираме и ни е страх, че можем да вдигнем температура, няма как да ни бъдe даден болничен. Друг е казусът, когато някой се ваксинира и развие нежелани реакции от това. Редно е тогава пациентът да се свърже с личния си лекар, да обясни състоянието си, а лекарят да прецени дали да издаде такъв документ“, каза адвокат Петрова.
Може ли работодателят да изисква от служителя да се ваксинира и може ли служителят да откаже?
„И едното, и другото е възможно като хипотеза. От нормативна гледна точка има наредба, която изрежа заболяванията, заради които определени професии не могат да бъдат практикувани. Ако работодателят настоява това нещо да се случи, първо трябва здравословното състояние на служителя да го позволява, трябва и неговото съгласие. Ако здравословното състояние на съответното лице не е подходящо то да бъде ваксинирано, разбира се, служителят може да откаже“, заяви адвокатът.
Тя обясни, че нормативно работодателят няма право да задължава служителите си да се ваксинират. Ваксините са препоръчителни и не са в обхвата на наредбата за заболявания, които са критерии дали да започнем или не определена работа. Практически обаче това се случва.
Ако работодателят изиска от служителя по-скоро да се върне на работното си място, но той отказва, има ли право работникът да остане на работа вкъщи?
„Това е въпрос на договорка и не подлежи на коментар. В момента има достатъчно алтернативи, но не би следвало да има такива хипотези“, обясни адвокат Петрова.
Какви са правата ни вкъщи – кога имаме право на болничен и на обезщетение?
„Винаги, когато сме болни и здравословното ни състояние го налага. Това е в преценката на нашите лекари. Това, че някой смята, че трябва да му се издаде определен документ, само по себе си не е предпоставка това да се случи. Ако някой е поставен под карантина, тя е приравнена към общите заболявания и за нея се получава обезщетение като за общо заболяване“, каза още юристът.
Нарушават ли правата ни ваксинационните паспорти?
„На този етап, когато ваксината е само препоръчителна, не мисля, че това е най-логичното нещо. Смятам, че живеем в натиск на обществото в тази насока. С интерес следя казуса, защото това би ограничило правата на гражданите първо, защото държавата не е осигурила ваксини за всички. Второ – нямаме право на избор на ваксина, предвид ситуацията и трето, какво правим с хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират“, попита адвокатът. / Vesti.bg

Още по темата