Социолог: Ще има протест до финала

Социолог: Ще има протест до финала

При последните социологически проучвания мнозинството от хората беше на мнение, че не трябва да има предсрочни избори и оставка. Усещаше се, че хората са недоволни, но не се очакваше това да се случи, каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ социологът Евелина Славкова по повод продължаващите протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор.
Кабинетът „Борисов“ 3 от самото начало е белязан със скандали, така че съвсем естествено е да се разгори огън. Акцията на „Да, България“ в „Росенец“ и влизането в президентството провокираха хората да излязат, добави тя.
Този протест е малко по-различен от протеста през 2013 година. Това, което виждаме като лица на протеста, са предимно млади хора, виждаме един нов тип лица. Те искат да конструират нов разказ с политиците, отбеляза Славкова.
Протестът определено ще продължи, ще го наблюдаваме и през август. Възможността този протест да продължи през есента е голяма. Заради кризата тогава може да има и хора със социални искания и това може да превърне протеста в много по-голям, коментира социологът.
Протестиращите не трябва да правят грешка да казват, че те са умните, а да имат социални послания, която да привлекат още хора, посочи тя.
От днешна дата се вижда, че ще има протест до финала. Виждали сме Борисов да подава оставка, и то много бързо. Днес виждаме един нов Борисов, решен да остане, но да видим какво ще се случи, каза още Евелина Славкова./Новините БГ

Още по темата