Близо 700 млн. лв. са натрупаните дългове на болниците у нас

Близо 700 млн. лв. са натрупаните дългове на болниците у нас


Близо 700 млн. лв. са натрупаните дългове на болниците у нас, а просрочените средства са над 160 млн. лева. Това стана ясно от отговора на  здравния министър Костадин Ангелов в отговор на питане на народния представител от БСП Дора Янкова. Само дълговете на държавните болници са около 530 млн. лева, като 130 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 150 млн., като просрочени са 32 млн. лв.

Пандемията е една от причините, която допълнително усложни финансовото състояние на болниците, отбеляза проф. Ангелов. Те са поставени на сериозни изпитания. Заради приложените притовоепидемиологични мерки бе отложено лечението на редица хронични заболявания и затова приходите през първото шестмесечие са се понижили с 16% в сравнение със същия период на миналата година.

Държавата ще подпомогне работата на болниците, като 19 млн. лв. ще се отпуснат за общинските болници, като средствата ще се разпределят по методика за неблагоприятни условия. Над 7 млн. лв. за предвидени за инфекциозните отделения на държавните болници.

Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10 процента.

Още по темата