Румен Радев насрочи изборите на 4 април

Румен Радев насрочи изборите на 4 април

Президентът Румен Радев подписа указ за парламентарни избори на 4 април. Това обяви самият той в обръщение към нацията.
Така държавният глава отстъпи от първоначално анонсираната от него дата – 28 март, а определи вота за следващия 45-и парламент със седмица по-късно.
Справка в празничния календар веднага показва, че на тази дата е Великден за католиците и арменците, които са немалко от българските избиратели.
Радев назова датата в самия финал на обръщението си, в което обобщи виждането си за промени в Изборния кодекс и предложенията, произтекли от консултациите, които проведе на „Дондуков“ 2.
Радев отново поиска гласуване по пощата за българите в чужбина, както и видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на преброяването на бюлетините.
Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност, отново отправи обвинения към изпълнителната власт президентът. Той изтъкна, че в тези условия е най-важно запазването на здравето на хората.
Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, каза той.
Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства за представителите на изборната администрация е важна стъпка, посочи още Радев.,
Доводите, че броени месеци преди изборите, не трябва да се правят промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани, каза още президентът. Той добави, че очакванията му са пандемията да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност.
Радев повтори, че очаква ЦИК в най-кратки срокове да разгърне активна кампания за обучение на администрацията за машинния вот и разясняването му за избирателите.
Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, обобщи Румен Радев малко преди да назове датата. По думите му кризата изисква час по-скоро легитимен парламент и активно правителство, в същото време и предприемането на адекватни здравни мерки, с което той аргументира избраната дата 4 април./Dariknews.bg

Още по темата