Блокирането на Тръмп в социалните мрежи е „ядрена експлозия“ в киберпротранството

Блокирането на Тръмп в социалните мрежи е „ядрена експлозия“ в киберпротранството


Налагането на забрана на американския президент Доналд Тръмп да ползва социалните мрежи е сравнимо с „ядрена експлозия“ в киберпротранството, заяви днес говорителката на руската дипломация Мария Захарова, предаде Франс прес.

След атаката срещу Капитолия, извършена от симпатизанти на Тръмп, основните социални мрежи блокираха профилите му, които се следят от милиони хора.

„Решението на американските интернет платформи да блокират държавния глава може да се сравни с ядрен взрив в киберсредата: не са толкова страшни разрушенията, колкото последиците. Нанесен бе удар по заявените от западното общество демократични ценности“, написа Захарова във Фейсбук.

Фейсбук и Туитър блокираха за неопределено време профилите на Тръмп и мотивираха решението си с опасността негови постове и туитове да предизвикат нови изблици на насилие от страна на привържениците му преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън.

Захарова добави, че ако в Русия информационната и комуникационната сфера се регулират със закони, в САЩ това са „безкрайни хаотични решения, които представляват див синтез от популизъм, заплахи, лобизъм, заплетени правила и обществено мнение“.

Още по темата