Животът след COVID-19 няма да е толкова розов, колкото мислите

Животът след COVID-19 няма да е толкова розов, колкото мислите

Пазете се от „фалшивата утопия” на постпандемичния свят, защото надеждите ви за щастие след отпадане на ограниченията може да навреди на психичното ви здраве.
Д-р Лорна Бурк, главен преподавател по психология в университета в Ливърпул се страхува, че вълнението от връщането към „нормалността” може скоро да рухне, ако очакванията са твърде високи.
Тя казва, че приятелските кръгове вероятно са се променили драстично по време на локдауните, която води до ново напрежение, когато тези приятелски кръгове се срещнат отново. Също така съществува възможността семейните вражди бъдат подновени, когато завръщането на работното място стане реалност.
Д-р Бурк призовава хората да смекчат очакванията си, за да не бъдат силно разочаровани и признава, че очаква много хора да страдат от психологически проблеми по-късно тази година.
„Това е свързано със съпоставянето на очакванията и реалността. Ако животът ви не ви е радвал преди пандемията, същите сложни проблеми и опасения ще си стоят пред вас и когато ограниченията бъдат премахнати. За мен опасността е в изграждането на една въображаема, постпандемична фалшива утопия.
Мнозина могат да попаднат в капана на задаването на нереалистични очаквания за всички неща, които ще правят, за всички връзки, които ще направят, и за това как ще прекарват много време с приятели и семейство. Но както всички знаем, нещата обикновено не се развиват така, както си мислим. Разумно е наистина да смекчите очакванията и да знаете, че дори при премахнати ограничения, ще се сблъскате с много неравности по пътя обратно към нормалността”, обяснява тя.
Д-р Бурк казва, че може да се наложи изцяло да се „преосмислят” някои отношения. Тя добавя: „Винаги, когато има криза, обикновено има преоценка или преценка на ценностите и вярванията. Всички сме принудени да мислим какво наистина има значение за нас. Вероятно ще видим големи промени в тези ценности и вярвания в редица области.
Може би сте се променили из основи като човек. Вашите приятели и семейство също може да са направили същото.
Ако качеството на тези социални мрежи се е променило или динамиката се е променила, тогава ще трябва да предоговаряте отношенията си или да търсите нови отношения другаде”./ Vesti.bg

Още по темата