Седем държави получават 57.3% от износа ни към трети страни

Седем държави получават 57.3% от износа ни към трети страни


Продължава спадът в износа на България към страните извън Европейския съюз, който започна още през март миналата година, съобщиха от Националния статистически институт. 

През януари 2021 г. експортът на български стоки към тази група държави е загубил 22.6% от стойността в сравнение със същия месец на миналата година и възлиза на 1.38 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в този период са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация. Към тези седем държави са заминали 57.3% от изнесените български стоки за т.нар. трети страни. За сравнение, през миналата година на тяхна сметка е бил 55% от българския износ за трети страни. 

Като че ли

Китай

е големият печелив от ковид пандемията. Износът му продължава да отчита силен растеж през последните месеци. В основата му е по-бързото възстановяване на икономиката на втората по сила световна икономика в сравнение с другите страни. И в момента тя печели от силния експорт, а и от отпадането на много други износители конкуренти.

В търговията на България с тази азиатска страна също усетихме това ускоряване. През януари тази година вносът от Поднебесната империя у нас е нараснал с 0.5% и е на стойност 309.4 млн. лева. Тя единствена е постигнала това сред основните ни търговски партньори от страните извън Европейския съюз. Българският износ обаче се е свил със 17.8% и е за 138.8 млн. лева. 

Най-голям през януари е спадът на износа ни към

Обединеното кралство.

Той е загубил 39.4% от стойността си и се е свил до 69.7 млн. лева. Още по-лошо е положението обаче при вноса у нас – с 65.3% по-малко британски стоки са влезли у нас през първия месец на тази година, а като стойност те са само за 21.9 млн. лева. Разбира се, това не е изненада след като вносът от Острова в ЕС се е сринал с 41 процента. В крайна сметка стокообменът ни с Обединеното кралство падна под сто милиона лева. Но, от друга страна, има и надежда за следващите месеци след като 252 британци са били у нас със служебна цел през първия месец на тази година.   

Брексит и пандемията от Ковид вероятно ще продължат да изсмукват стойност от търговията между Бългаия и Обединеното кралство. 

Едно проучване на вестник „Гардиън“ (Guardian) сред бизнеса в Обединеното кралство е показало, че 74% от компаниите са имали забавяния при вноса на стоки от Европейския съюз и износа за единния блок след реалното напускане на ЕС в началото на годината. Освен това над половината от компаниите са изправени пред увеличени разходи след излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. А повече от една трета от тях отчитат загуби от продажби, докато страховете от продължаващото прекъсване на доставките може да се окаже губещо за бизнеса на фирмите и в бъдеще.

Числата от статистиката обаче разкриват и една добра новина на нас. България има положитено търговска салдо от 51.9 млн. лева в стокообмена със

САЩ

през януари. И износът, и вносът от най-голямата икономика в света обаче също се свиват. Изнесените български стоки са с 18.7% по-малко, а при импортът сривът е с 46.7 процента. Общо фирмите от двете страни са си обменили стоки за 407.2 млн. лева. Не са спирали и бизнес контактите през януари, като 170 американци са гостували у нас със служебна цел.

 

Ръст в износа на България

има и към няколко други страни, които не са сред големи ни търговски партньори. Сред тях е и Виетнам – с увеличение на експорт с 12.2%, като и вносът от тази страна също расте  – с 9.8 на сто. Ръст има в износа ни към Египет – с 12.2%, към Израел – с 43.1%, към Намибия – с 200%, към Норвегия – с 3.1%, към Сирия – със 100%, и към Швейцария – с 14.1 на сто.   

 

Още по темата