Новата ЦИК търси съдействие от държавата за изборите

Новата ЦИК търси съдействие от държавата за изборите

За мен тези избори ще са голямо предизвикателство. Това каза на първия брифинг на новата Централна избирателна комисия председателят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде репортер на Novini.bg.
Машинното гласуване за първи път ще се проведе в толкова голям мащаб – в секции с повече от 300 избиратели гласуването ще е само машинно, заяви Нейкова.
Ще направим всичко възможно на 11 юли да бъдат проведени честни, прозрачни и демократични избори, подчерта тя.
Имаме амбицията днес да назначим всички председатели на районните избирателни комисии, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева.
Тя припомни, че днес започна регистрацията на партии и коалиции за участие в предсрочните избори и частични местни избори. До момента са подадени документи само на една партия за парламентарните избори. Две политически формации пък са подали документи за участие в частичните местни избори.
Ще се опитаме да организираме изборите извън страната така, че те да са по-ефективни, отколкото досега. Надявам се, че ще успеем да го направим, посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Предните избори показаха, че желанието на българите в чужбина да участват в изборите е на незапомнено равнище, надявам се и сега да е така, отбеляза той.
Томов призова медиите да дадат на ЦИК достатъчно време, „зона на спокойствие“, за да си свърши Комисията работата.
Заявили сме желание за срещи към институциите в държавата, с които трябва да си взаимодействаме в този процес. Изпратили сме в спешен порядък молба за междуинституционална среща до Министерски съвет, до Държавна агенция „Електронно управление“, Министерство на транспорта, Българския институт по метрология, по стандартизация, ДАНС. Ние смятаме, че произвеждането на избори е въпрос, с който е ангажирана държавата, а не само един орган. Ние съзнаваме нашата отговорност, но без съдействието на държавните институции изборите няма как да се случат по начина, по който очаква обществото. ЦИК не разполага с експертиза в тази посока. Нито членовете на ЦИК, нито администрацията разполага с тези специални знания, които са необходими, за да може машинното гласуване да бъде гарантирано по начина, по който изисква Изборният кодекс, както да се гарантира сигурността и надежносттна на системата, заяви Камелия Нейкова.
По думите ѝ предстои и среща с министъра на вътрешните работи. Тя съобщи, че 10 машини за гласуване все още се намират в полицейски управления.

Около 1000 допълнителни машини трябва да бъдат осигурени на предсрочните избори на 11 юли, казаха от ЦИК. Възможно е да бъдат малко повече или малко по-малко. С машините, осигурени за частичните местни изори, ако няма балотаж, ще може да се гласува и на парламентарните избори, но дори и при балотаж има техническа възможност да бъде инсталиран софтуер за гласуване на Народно събрание. Идеята е всички устройства да бъдат използвани и всички граждани, имащи желание да гласуват машинно, да го направят без забавяне, коментира на днешния брифинг в ЦИК говорителката Росица Матева.
За предсрочните избори на 11 юли т. г. в страната са осигурени 9600 машини, посочи тя. Допълнително за гласуването в частични и местни избори ще са необходими 150 машини и още 50 за секциите, в които трябва се сложи повече от едно устройство.
В ЦИК имало и принципното съгласие в още 700 секции в страната да се поставят допълнителни устройства, тъй като в изборите на 4 април т. г. в тях са гласували повече от 450 избиратели, информира Матева.
Извън страната към момента въз основа на брой избиратели, гласували на предходните избори, повече от 300 души в секция, са необходими малко над 240 машини. Трябва да се предвиди и резерв за секциите с подадени над 300 заявления, което прави общ брой необходими допълнителни машини -около хиляда, каза Росица Матева.
Вчера ЦИК е изискала от „Сиела Норма“, фирмата доставчик на машините, да достави три машини в Комисията, с които да се направи пробно гласуване в условията на действителна избирателна секция, за да се прецени колко точно избиратели могат да гласуват в рамките на един избирателен ден с едно устройство. Това допълнително ще даде информация за броя необходими машини в секциите с по-голям брой избиратели, посочи Матева.
В изборите на 4 април т. г. общо 9398 секции са били с над 300 избиратели и там е имало машинно гласуване. Не очакваме голяма разлика в този брой и на предстоящите на 11 юли избори, посочи говорителят на ЦИК.
На 15 юни изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната, след което ЦИК ще вземе решение за разкриване на секциите в чужбина, уточни Цветозар Томов./Новини.БГ 

Още по темата