Християндемократите на Меркел печелят изборите в провинция

Християндемократите на Меркел печелят изборите в провинция


Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлерка Ангела Меркел спечели убедително днес местните избори в малката източна германска провинция Саксония-Анхалт, в които право на глас имаха 1.8 млн. души, съобщават световните агенции.
Това бе последният регионален вот в Германия преди парламентарните избори в страната през септември. Те ще сложат края на продължилото 16 години управление на Ангела Меркел, отбелязва Франс прес.
Според проучвания екзит пол ХДС получава 35-36% от гласовете в Саксония-Анхалт.
Анализаторите отбелязва, че тази победа е добър знак за управляващите сега консерватори и заедно с това ще даде импулс на кандидатурата на новия председател на ХДС Армин Лашет, който ще наследи Ангела Меркел в партията и като федерален канцлер. Резултат на християндемократите е с 6% по-висок, отколкото на регионалните избори в Саксония-Анхалт преди пет години.
Проучванията засега поставят крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) на второто място с резултат между 22.5 и 23.5% от гласовете. Тя бе втора и на предишните регионални избори, но тогава тя получи 24.3 процента.
Трета според проучванията екзит пол на местните избори в провинцията е крайнолявата партия „Левите“ с около 11 процента.
Провал обаче претърпя Германската социалдемократическа партия (ГСДП). По-малкият партньор в управляващата на федерално равнище коалиция е чак на четвъртата позиция с резултат между 8 и 8.5% от гласовете.
На пето място е либералната Свободна демократическа партия (СвДП), за която са гласували между 6.5 и 7% от жителите на провинцията.
Зелените обаче са едва шести в Саксония-Анхалт, като получават подкрепата на между 6 и 6.5% от жителите.
 

Още по темата