Застраховката на операта в Русе ще покрие щетите от пожара

Застраховката на операта в Русе ще покрие щетите от пожара


Директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев и министърът на културата Боил Банов

„Има изключителни пожарникари в Русе“. Такава оценка получиха огнеборците в крайдунавския град лично от министъра на културата Боил Банов. Той подчерта, че благодарение на тяхната навременна намеса щетите от пожара, възникнал на покрива на Русенската опера, са поправими.

Пожарникарите са пристигнали на третата минута от подаването на сигнала, което е станало след 15.30 часа, на 6 юли, и по думите на Иван Кюркчиев – директорът на Русенската опера, ако малко са се били забавили, сега е нямало да има опера.

Кюркчиев отчете, че пожарът е нанесъл щети само на триъгълния покрив на сградата, като гримьорните, декорите, костюмите и инструментите са останали непокътнати.

По въпроса за причините за възникналия пожар Кюркчиев смята, че не трябва да се бърза със заключенията, тъй като предстои разследване. Той обаче вече е разговарял с работниците и с наелата ги фирма, която от няколко дни ремонтира покрива на Русенската опера заради течове при последния проливен дъжд.

Щетите от пожара са отстраними и по оценка на Боил Банов те ще могат да се покрият от застраховката на операта.

Заедно с директора Иван Кюркчиев министърът увери русенската общественост, че операта няма да затвори, тъй като има къде да изнася спектаклите си.

Кюркчиев уточни, че операта разполага със зала „Филхармония“, където могат да се изнасят спектакли. Освен това предстоят разговори с общината с цел операта да може да използва и Доходното здание за свои изяви. Не на последно място от Русенската опера предвиждат да изнасят и спектакли на открито.

Само след няколко дни – на 10 юли от 20.30 часа пред сградата на община Русе – шестнадесет от артистите на Държавната опера ще поздравят русенци с голям галаконцерт. Диригент ще е Димитър Косев, а изпълненията ще бъдат съпроводени от оркестъра на операта, с концертмайстор Анна Фурнаджиева

Припомняме, че през изминалия месец – на 26 юни – министърът на културата Боил Банов бе на работно посещение в Русе. Тогава, заедно със заместник областните управители на Русе Валентин Колев и Свилен Иванов, той участва в кръгла маса на тема „Предизвикателства пред културата по време на COVID-19“. Независимо от наболялата световна тема на вниманието на министър Банов бе поставен и проблемът с течовете от покрива на Русенската опера и с необходимостта от ремонт в Русенския куклен театър. Тогава бе получено уверение, че наложителните намеси ще да бъдат финансирани от Министерството на културата, а кукленият театър ще може да кандидатства за цялостен ремонт по специализирана програма към институцията, оглавявана от министър Банов.  

Още по темата