ДЕН преговаря с „Демократична България” за общо явяване на изборите

ДЕН преговаря с „Демократична България” за общо явяване на изборите


Предстоят срещи и разговори с „Демократична България” за съвместно участие в парламентарни избори. Това заяви на пресконференция Найден Зеленогорски – председател на Гражданско обединение „Достойнство на един народ” – ДЕН. „Ние имаме общи идеи и цели и искаме да разширим и уплътним представителството в демократичната общност“, обясни той и добави, че ДЕН и ДБ са си партнирали успешно на местните избори в Плевен, София и други градове и общини, където са се представили успешно. През лятото на 2020 г.пък заедно са подкрепи исканията за оставки на кабинета, на главния прокурор и Висшия съдебен съвет.

Според Зеленогорски предстоящият вот ще бъде голямо изпитание пред демокрацията заради коронавируса и отказа на Народното събрание да промени Изборния кодекс, с което да гарантира правото на всички български граждани на участват във вота, както и да пресече възможните манипулации на изборите. По думите на председателя на ДЕН в последните 10 години системата на изборни измами се е усъвършенствала.

„Управляващите не се погрижиха да изчистят избирателните списъци от „мъртви души“, да въведат гласуване по пощата за българите в чужбина, което „Демократична България” предложи преди 2 години, отхвърлиха искането за видеонаблюдение по време на броенето на гласовете“, обясни той. Според „Прозрачност без граници“ в България около 23 % от вота е корпоративен или купен, припомни лидерът на ДЕН и коментира: „За каква демокрация говорим, когато няма честни и обективни изори и когато всеки четвърти глас е манипулиран, купен или даден под насилието на корпоративния вот.

„Настояваме да се преразгледа възможността на гласуване по пощата и осигуряване на видео наблюдение“, каза Виолета Донева – член на УС на сдружението. По думите й българите в чужбина с право на глас са около 1,3 млн. души, които заради Ковид-ограниченията няма да могат да гласуват. Тя припомни, че през лятото българите извън страната са участвали активно в демонстрациите срещу властта с искане за предсрочни избори, а сега правото им на участие ще бъде отнето. „Доверието към
институциите които организират изборите и към резултатите от изборите ще остане ниско“, категорична е Донева.

От ДЕН разкритикуваха антикризисните мерки на правителството. „Държавата се явява за едни майка, за други мащеха – раздуха се бюджетни разходи, два пъти дори в рамките на кризата увеличения на бюджетни заплати, за определени сектори, а за частния сектор – нищо“, посочи Ангел Диков от УС на ДЕН. „Лицемерно е да се обяснява на съкратени служители и на блокиран бизнес да бъдат търпеливи. Няма как да стане. В бъдеще това ще има силно негативен ефект, защото тези лица имат основен дял за БВП и данъчните
постъпления“, предупреди той.

Във връзка с новосъздаденото гражданско сдружение с наименование „Движение за единство на народа“, представлявано от Мехмет Дикме, Зеленогорски предупреди, че абревиатурата ДЕН е регистрирана още миналата година от гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ – ДЕН и че ако се наложи ще предприеме правни искове.

Още по темата