Десетки полицаи се събраха на протест в деня на професионалния им празник

Десетки полицаи се събраха на протест в деня на професионалния им празник


Десетки полицаи се събраха на протест в градинката до сградата на МВР пред църквата „Св. Седмочисленици” в София. Те настояват за промени в Дирекция „Правно-нормативна дейност“ в министерството.

Повод за ефективните действия на 5 юли – професионалния празник на служителите на МВР, са липсата на достатъчно добър диалог с дирекция „Правно-нормативна дейност“ и натрупаните през годините проблеми, които все още нямат решение.

Полицаите поставиха конуси в градинката до МВР, около които застанаха. По думите им тези конуси са, за да бъдат спазвани противоепидемичните мерки и след това участниците в този протест да не бъдат глобени от РЗИ-София. 

Според полицаите дирекцията за нормативно-правна дейност от години не върши качествено своята работа и са необходими промени там. 

„Основната причина е тежкият дефицит на компетентност в тази дирекция, подчертавам – в рамките на социалния диалог, макар че спокойно можем да разширим темата „и в служебните ни задължения“. Оставка не е точната дума. Искаме промени в ръководството, защото не смятаме, че държавни служители могат да подават оставка. Ние не сме избирани, нямаме мандат и само начинът, по който си вършим работата, и качествата, които показваме, трябва да са основание за освобождаване на съответните постове“, коментира Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

В същото време от синдикалната федерация обясниха, че диалогът им с вътрешния министър Младен Маринов, а и с професионалното ръководство на МВР върви нормално.

„Един от проблемите пред МВР е натрупването в сериозен обем на извънреден труд от колеги, които работят на ненормиран работен ден. При тях този труд се заплаща, когато е положен при почивни дни. За положен през работни дни извънреден труд се компенсират с отпуск до 12 дни в рамките на годината. Това са 96 часа, които в София се изчерпват през първата половина на годината“, обясни пред БНР по-рано през деня Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той подчерта, че протестът е предупреждение и заявка, че ще отстояват исканията докрай.

Още по темата