Гърция отваря ГКПП „Илинден – Ексохи“ за превозвачи на стоки

Гърция отваря ГКПП „Илинден – Ексохи“ за превозвачи на стоки


Гърция започва да пропуска от 8 септември превозвачи през ГКПП „Илинден – Ексохи“, съобщиха от МВнР. Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на южната ни съседка  се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач, се казва в съобщение на българското министерство на външните работи.
Водачите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.
Припомняме, че МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева.
По въпроса за отварянето на ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“ в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

Още по темата