Демонстранти с концерт на класическа музика в 36-ия ден на протистите срещу правителството

Демонстранти с концерт на класическа музика в 36-ия ден на протистите срещу правителството


С блокади на ключови кръстовища в трите най-големи български града – София, Пловдив и Варна, за 36-ти пореден ден продължават масовите протести с основно искане за незабавни оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В столицата блокирани са кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и в участъка между президентството и Министерския съвет. Движението по бул. „Дондуков“ и бул. „Цар Освободител“ е спряно. Пропускат се единствено линейки и полицейски коли. Много от линиите на градския транспорт се движат с променени маршрути.

Обстановката е спокойна. От палатковия лагер на Орлов мост обещаха концерт на класическа музика. Не се забелязва засилено полицейско присъствие в района.

На площад „Независимост“ към 19 ч. вече имаше хора със знамена, готови да изразят недоволството си. И днес са приготвени кори с яйца за протестиращите. Най-коментираната тема и в този лагер е липсата на кворум в парламента и проваленото извънредно заседание. Според присъстващите това е доказателство за страх сред управляващите.

Сутринта протестиращи се събраха и около сградата на Народното събрание, където днес трябваше да се проведе извънредно заседание. То обаче беше бойкотирано от управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти”, чиито депутати демонстративно не влязоха в пленарната зала и провалиха заседанието заради липса на кворум.

Пред сградата на парламента възникна напрежение между демонстранти и полиция, след като протестиращите посрещнаха малкото появили се на работа депутати с хвърляне на яйца и домати и с викове „Оставка!“. Недоволните от управлението направиха жива верига пред централния вход на парламента, преди към 11:00 ч. да се разотидат.

Заради поредния антиправителствен протест в Пловдив тази вечер ще бъде спряно движението по централни булеварди и кръстовища. С променени маршрути ще се движат 19 линии на градския транспорт там.

Във Варна остава блокирано кръстовището пред общината.

Още по темата