В Гърция заплашиха с уволнение неваксинираните медици

В Гърция заплашиха с уволнение неваксинираните медици

Правителството на Гърция се придържа към графика за отстраняване от работа на неваксинираните здравни работници – 1 септември.
Това обяви говорителят на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис – Янис Иконому, като допълни, че изпратените в неплатен отпуск служители може и да не бъдат върнати на работа, дори да се ваксинират срещу COVID-19.
„Законът ще се прилага изцяло. Ще има и възстановяване на заплатата, която е била изплатена предварително в края на август, като не е сигурно, че тези, които са отстранени, ще се върнат на същите позиции, дори ако решат да се ваксинират, като се има предвид, че естеството, нуждите и организацията на националната здравна система ще се променят“, обясни Иконому на брифинг.
Той също така предупреди, че следващите няколко седмици ще бъдат „изключително важни за еволюцията на пандемията“.
„Окуражаващо е, че от средата на август се наблюдава нарастваща тенденция за нови регистрации за ваксинация, но както подчертават експертите, за да се изгради колективен имунитетът, се нуждаем от поне още един милион ваксинирани“, подчерта Иконому.
Гърция въвежда и допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или антигенен тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане. При положителен резултат от теста гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването ѝ е 5000 евро.
Освободени от изискването са гражданите, които притежават сертификат за ваксинация за COVID-19, валиден 14 дни след завършване на ваксинационния курс или уверение за преболедуване, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуването./Вести БГ

Още по темата