Има ли кой да работи? Третата възраст превзема Пловдив

Има ли кой да работи? Третата възраст превзема Пловдив

Всеки трети жител на Пловдивска област е пенсионер и е извън пазара на труда, освен ако не е решил да заработва допълнително към парите си за старини. Общо пенсионерите в региона са 191 691, а населението наброява 505 158 души, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) и (Националния статистически институт). Това означава, че 37 на сто от хората са излезли в заслужена почивка или получават инвалидна пенсия. Повече пенсионери очаквано има само в столицата. Там обаче населението е в пъти по-голямо от това в града под тепетата – 1 270 169.
39 869 от всички 191 691 пенсии в областта са инвалидни или това означава, че всеки пети пенсионер е с ТЕЛК. Това се дължи на увеличаващия се брой на хората с увреждания. Освен това все повече българи търсят възможност за предсрочно пенсиониране заради вдигането на пенсионната възраст и безработицата, се посочва в анализ на осигурителния институт. Други пък дори и да работят до навършване на годините, нямало да могат да съберат необходимия стаж. Затова нашенците се принуждавали да търсят по-лесен начин за излизане от трудовия пазар – чрез освидетелстване от ТЕЛК при наличие на заболяване. Над 25 000 инвалидизирани пенсионери от областта са в трудоспособна възраст – между 44 и 65 години. Най-масовата инвалидна пенсия е между 219 лв. и 300 лв.
Инвалидна пенсия поради общо заболяване се отпуска на всеки с 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Задължително условие обаче е хората с увреждания да имат определен трудов стаж, който се определя в зависимост от възрастта.
Едва 4,8 на сто от всички пенсионирани са се трудили при първа категория труд и взимат всисоки пари. Това са полицаи, военни и пожарникари. Пенсиите, несвързани с трудова дейност пък са 2,8% от общия брой. Такива са социалните пенсии за старост, за инвалидност, за особени заслуги и персоналната.
Средната пенсия за област Пловдив е 385 лв., което е със 101 лв. по-ниско спрямо получаваното в столицата. Това се дължи на по-високите доходи, на които са били осигурявани софиянци по време на трудовия си път.
Разходи за пенсии в Пловдив и региона, които дава НОИ, са 86 751 161 млн. лв., като едва 3 816 426 млн. лв. отиват за пенсионираните по закона на МВР, а други 494 997 лв. за хора претърпели трудови злополуки./Вестник Марица

Още по темата