Вдовицата на подп. Терзиев с тежък пост 40 дни след „безсмислената смърт, или едно убийство?“

Вдовицата на подп. Терзиев с тежък пост 40 дни след „безсмислената смърт, или едно убийство?“

„40 дни от една безсмислена смърт, или едно убийство? А все още рапорти за оставки няма! И лица с чувство за вина няма! И виновни няма! Само една „пространствена дезориентация“…“.
Това написа Димитрина Попова, съпруга на загиналия на 9 юни пилот Валентин Терзиев, чийто изтребител МиГ-29 се разби в Черно море по време на учение.
В сряда Министерство на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чийто заключение пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е „загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море“.
Изтребителят, управляван от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“.
Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.
Веднага след оповестяване на доклада, Попова реагира с думите: „Много информация знам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав.
Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна“.
Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви: „дебело подчертавам, че не става въпрос за пилотска грешка“. От своя страна адмирал Емил Ефтимов допълни, че разследването е в началото си, но напомни, че системните проблеми с недофинансирането на отбраната у нас са част от докладите на щаба.
До 3-4 седмици предстои да бъде снет записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация./Блиц.БГ

Още по темата