Акценти за 23-29 януари от Banker Weekly

Акценти за 23-29 януари от Banker Weekly

Игра за последно десет… или за 250 милиона?

Последният „танц“ на сегашното управление на Министерството на околната среда и водите, ръководено от уж непримиримия към „кривдите“  в обществото Емил Димитров – Ревизоро, възбуди  пореден  скандал. Той бе  провокиран от едно видимо нелогично решение на „началника“ на природата у нас, отменил забраната за застрояване на терени в защитената зона „Камчийски пясъци“.

Пенсионери и чантаджии крепят бюджета

Covid-19 явно прави чудеса в България  в непривична си роля на приказна фея! Близо 25 млрд. лв. са постъпленията в НАП в края на 2020-а, което е с над 700 млн. лв. повече от планираните и с над 1,1 млрд. повече от предходната 2019 г., съобщиха тържествено от ведомството. Данните на НАП обаче „хвърлиха в оркестъра“ корифеите на родната икономическа мисъл. Започна едно „гледане на боб“ откъде се пръкнаха тези пари. Данъчните мълчат като ремсисти на разпит. И е пълна загадка къде е разковничето на българското икономическо чудо.

Енергетика на автопилот. И ще е така поне до изборите

Българската енергетика се управлява по много любопитен начин. Има периоди, в които всички управници сякаш са в отпуск, а има и такива, в които всичко набързо трябва да бъде решено. Именно в някакъв такъв период на събуждане бе държавната енергетика през миналата седмица при взимането на решението за преместване на оборудването на АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. 

Започва битката за партийните листи

Партиите започнаха да набират кандидати за депутати в следващия парламент. По принцип подреждането на кандидатдепутатските листи е много отговорна работа, въпреки че нашенските партийни началници и политици не се отнасят към нея с нужното държавническо мислене. От подредбата на листите ще зависи качеството и професионализма на следващото Народно събрание. Само че вместо с експерти в различни области те се пълнят с функционери, местни активисти и лично предани на лидера хора. 

Ваксинната война влезе в гореща фаза

След като в продължение на седмици напрежението около недостига на ваксини срещу Ковид-19 в Европа се покачваше, накрая се стигна до открит сблъсък. Европейската комисия премина в директна атака срещу фармацевтичната компания „АстраЗенека“, но така и не успя да я накара да поеме ангажимент да предотврати масивния недостиг на нейни ваксини – 75 милиона дози по-малко от предвиденото за първото тримесечие на годината. ЕС се оказа безсилен пред фармацевтичните компании.

Банковите такси вероятно ще продължат да поскъпват

Спад на лихвените проценти и по кредитите, и по депозитите бе отчетен през пандемичната 2020 година. Ниските лихви при кредитите винаги са добра новина. Домакинствата например могат да вземат по-изгоден заем, за да финансират покупката на жилище, автомобили, обзавеждане и всякакви потребителски стоки. Бизнесът пък се нуждае от по-лесен и бърз достъп до кредити, за да прави инвестиции. Ниските лихви обаче не са добра новина за самите кредитни институции. 

Кредитите няма да поскъпват

Намирам решението за удължаване на мораториума върху кредитите като навременно и необходимо. От лятото на 2020 г. голяма част от бизнесите направиха необходимите реорганизации за справяне с новата икономическа и социална среда, породена от COVID-19. Разхлабването на мерките през лятото и есента дадоха възможност на фирмите да поддържат икономическа активност, макар и в намалени обеми. За съжаление мощното развитие на т.нар. втора вълна отново се отрази негативно върху икономиката и голяма част от фирмите изпитват финансови затруднения. Надя Кошинска, член на УС на Fibank и директор „Кредитиране на малки и средни предприятия“ пред  „БАНКЕРЪ”

Ако искаш да строиш, дарявай!

Ден след като парламентът одобри на второ четене солиден пакет промени в Закона за устройство на територията, управляващи и опозиция се скараха по тях, а строителният бранш си остана недоволен. Преди още да се насладят на текстовете, прокарани по инициатива на столичния кмет и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков и депутата Александър Ненков, управляващите ще трябва да отбиват атаките на опозицията и бизнеса. И няма как иначе да е, щом поредните кръпки в закона, на който особено приляга израза „врата в полето“, се правят пак със съмнителни подбуди. 

След края на пандемията много управляващи отиват на съд

Огромен пик има в последното тримесечие на 2020-та, когато в страната са починали 20 хил. души повече, отколкото в предишните години. Официално 8 хил. от тях са починали вследствие на Ковид 19. Въпросът е: от какво са си отишли останалите 12 хил. от този черен прираст. На този въпрос не отговаря никой, а отговорът е ясен – от липсата на медицина в този период. Това са хора, починали по вина на държавата, те са убити чрез дейността на здравната система. Проф. Лъчезар Аврамов и д-р Христо Дамянов пред „БАНКЕРЪ“

Още по темата