Карлово: Поклон, Апостоле!!! – Горещите новини на Подбалкана

Карлово: Поклон, Апостоле!!! – Горещите новини на Подбалкана

Със Света литургия на 18 юли в храм „Свети Николай” започна отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски и Празника на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева – майката на Апостола.
Д-р Кабаиванов посрещна на площад „Васил Левски“ участниците в 27-я Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. Д-р Галя Цветкова – ръководител на седемте лъча по маршрут Плевен-Карлово и един с група от Голям Чардак до Града на Апостола, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Левски.
С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Д-р Кабаиванов произнесе слово за Апостола. „Днес на нас, неговите съграждани, лежи голямата отговорност: да пазим чисти заветите на Левски и във всеки момент от нашия живот,  спомняйки си и разказвайки на Апостола, да се опитваме да се доближим до него – макар да ни е ясно, че такава велика личност се ражда рядко. Тази велика личност е нашият кумир и нашият пример в живота!“ каза кметът на Карлово.
Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.
В Национален музей „Васил Левски“ бяха обявени наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Дора Чаушева – директор на НМ „Васил Левски“, бе удостоена с наградата на фондацията, а с тази на местния комитет „Васил Левски“ – народната певица Мария Колева.
В 20:20 часа от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще е тържественият митинг-заря от 21:00ч. на площад „Васил Левски“. Там официално слово ще произнесе президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България – Румен Радев, под чийто патронаж е честването.
По повод празничния ден, поздравителни адреси до кмета на община Карлово изпратиха Даниел Панов – председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Велико Търново и Силвия Георгиева – Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Димитър Николов – кмет на община Бургас, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, Ивайло Крачолов – кмет на община Чирпан, Божин Божинов – кмет на Община Тополовград, Марина Валентиновна Дбар – кмет на град Брянск /Руска федерация/, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22 680, Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Георги Гергов – Международен панаир Пловдив АД, Управителният съвет на Асоциацията на българските градове и региони.
Очаквайте видео репортаж от ПБ Новинар

Още по темата