ГЕРБ с предложения за актуализация на бюджета – 100 лв. добавка за пенсионерите и 500 млн. за пътища

ГЕРБ с предложения за актуализация на бюджета – 100 лв. добавка за пенсионерите и 500 млн. за пътища

ГЕРБ – СДС с предложения по сектори за актуализация на бюджета след срещата с Националното сдружение на общините.
Ще подкрепим различните сектори, които се нуждаят от публични финанси между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Ще внесем всички предложения по актуализацията на бюджета по различните ресори, заяви на трибунка председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова:
В закона за бюджета за НЗОК настояваме НС да разпредели 120 млн. лв. по различни пера. Внесохме и предложение да се включват и 400 магистър-фармацевти, които да получават допълнителни над 600 лв., които правителството на ГЕРБ осигури за всички лечебни заведения. Голяма част от санитарите и медицинските сестри не получават допълнителните 1000 лв.
Не знаем как ще започне новата учебна година. Предварителните мерки, обявени от МОН ще се прилагат избирателно. Ще предложим в системата да има средства за тестване на учениците. Кирил Петков и Асен Василев обикаляха по студията и казваха, че ще има такива средства – сега нека ги приложат.
Ще предложим да падне максималният таван на пенсиите, както и добавката от 50 лв. да стане 100 лв. за последните 3 месеца. Искаме и добавка от по 500 лв. на социалните работници.
Ще внесе предложение за актуализация на бюджета в Министерството на отбраната за служителите, които ще трябва да се справят с мигрантската криза и да охраняват границата ни. Предупреждавахме за мигрантска криза, която не беше взета предвид от служебното правителство. Предлагаме 9,5 млн. лв. за персонал и 17 млн. лв. за ремонти на летателна техника за погасяване на пожари. С 12 млн. лв ще възстановим изчегъртаните средства по ПМС № 182.
В сектор „Екология“ тази година ще бъде нулева за инвестиции в пречиствателни станции и ВиК мрежи в малките населени места. Ще поискаме отпускане на средства, с които да продължи изграждането на пречиствателни станции и ВиК мрежи.
Внася се и предложение за 500 млн. лв., които да бъдат възстановени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за текущи ремонти и поддържане на пътищата. В момента хиляди работници и служители, които са в строителството, не могат да получат заплатите си.
ГЕРБ предлага в сектор „Земеделие“ актуализация със 70 млн. лв. за земеделските производители в секторите животновъдство и производство на плодове и зеленчуци.
В сектор „Транспорт“ се предлага увеличаване на субсидията за превозвачи по нерентабилни линии, както и 40 млн. лв. безвъзмездна помощ, по която могат да кандидатстват всички други превозвачи.
В сектор „Туризъм“ ще предложим мярката 60/40 да продължи 80/20 за сектор „Туризъм“. Ще предложим и оборотни средства за сектор „Туризъм“ и да се увеличат средствата за реклама. Ще предложим да се увеличи срокът за ДДС от 9% за сектора, както и да се изплаща 35 евро за седалка на авиопревозвачите
Гарантирайки, че постъпваме отговорно, стана ясно, че има преизпълнение на проходите с над 850 млн. лв. Всички предложени мерки от ГЕРБ-СДС не надхвърлят тази сума, обяви Десислава Атанасова. /Новини.БГ

Още по темата