Иво Мирчев: „Има такъв народ“ трябва да излязат от политическия си пубертет

Иво Мирчев: „Има такъв народ“ трябва да излязат от политическия си пубертет

Третият мандат трябва да бъде експертен, а не политически. Трябва да има ясна програма за управление в рамките на 6-8 месеца и след това до отидем на избори, но страната да мине през тежката зима, която се очертава”.Това заяви депутатът от „Демократична България” Иво Мирчев в сутрешния блок на NOVA.
По думите му това трябва да се случи след сериозни разговори в парламента и политическите партии наистина да поемат своята политическа отговорност и да се държат национално отговорно.
По думите му, „ИТН да излязат от политическия си пубертет и трябва да се върнат на масата на преговорите. Това очаква обществото. Ако не го направят, ще отидем на избори, но не това очакват хората”, коментира още Мирчев.
Той беше категоричен, че с БСП не са тръгнали в една посока.
„За разлика от останалите партии, ние сме много последователни. Имаме коалиционно споразумение, в което ясно е записано, че ДБ няма да подкрепи управление с мандат на ГЕРБ, БСП и ДПС. Ще спазим това”, посочи Иво Мирчев.
Мирчев поиска пълно разследване на записите с полицейското на насилие, които излязоха в петък от парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие на протестите.
„В петъка, в който президентът трябваше да връчи мандата, беше извикан Христо Иванов и други партии и беше посочен Петър Илиев за премиер. В 3 часа следобед това име беше сменено с Пламен Николов. Най-вероятно е имало някакви аргументи колегите от ИТН да направят така, но ние не ги разбираме“, посочи Мирчев.
„Поставихме три изисквания – по отношение на програмите, на политиките и подкрепата на ДПС, понеже според нас има индикация за това. Дадохме ясна индикация, че те не трябва да са на масата на преговорите“, заяви той. „Когато искаш подкрепа, в случая от нас, трябва да дадеш гаранция, че няма да влязат имена като Петър Илиев, обвинен за плагиатство“.
„Демократична България“ ще има свой кандидат за президент. Яснота за номинацията обаче от партията ще дадат на по-късен етап. Мирчев не коментира дали номинацията ще бъде на мъж или жена./Dariknews.bg

Още по темата