Гласуваме в 32 секции в Гърция, машинно – само в Атина

Гласуваме в 32 секции в Гърция, машинно – само в Атина


Българското посолство в Атина (Сн. МВнР)

В 32 секции гласуват нашите сънародници в Гърция – с 12 повече от предишните избори. Активността на гласуването се определя от броя на туристите, които ще отидат до секциите, предаде БНР.

С машини се гласува само в секциите в Атина, където се намират и повечето български граждани в Гърция.

В северната част на страната, където в момента има много български туристи, секциите се намират в удобни за тях места.

На Халкидики могат да упражнят правото си на вот в Неа Муданя и Никити.

За туристите, които почиват на плажовете в северна Гърция, е удобно да отидат да гласуват също в Кавала, Ставрос, Комотини и Александруполис. Тези секции се намират в близост до границата с България и са удобни за всички влизащи или заминаващи днес от Гърция.

Отново най-активни са българите на остров Крит, където са открити 6 секции по цялата дължина на острова.

Седем секции има на други гръцки острови. С най-много български туристи е остров Тасос. Има възможност да се гласува също на Родос, Корфу, Кос, Левкада, Лимнос и Миконос.

Повечето секции се намират в предоставени от гръцките власти зали в културен дом.

Броят на гласувалите на тези избори в Гърция ще се определи от туристите.

Очаква се по-силна активност в ранните часове поради високите температури.

Задължително се носят маски и се спазва дистанция.

За разлика от предишните избори, този път в деня на размисъл в Турция няма полицейски час и движението е свободно. До края на деня трябва да бъдат подготвени и запечатани всички 112 секции, а в 69 от тях трябва да бъдат монтирани и машини.  

В 10 часа започва запечатването на секциите в деня на размисъл в квартал Авджълар. И в двете секции ще трябва да бъдат монтирани и машини. Всички те се съхраняват пломбирани в генералното консулство, което отговаря за 65 секции от Бурса, до Чанаккале и Истанбул. При запечатването на секциите трябва да присъства и техник, посочен от компанията Сиела Норма.

В 23 секции, за които отговаря консулството ни в Истанбул, ще има машини. За всяка от тях е посочено техническо лице – местен турски гражданин.

Едва късно снощи беше установен контакт с всички, които ще поддържат машините в изборния ден. Също вчера вечерта стана ясен и списъкът с членове на секционни комисии. Все още няма точни указания къде да бъдат попълвани декларациите за вот в чужбина, които на предишните избори през април създадоха хаос и напрежение. 

Около 350 000 са гражданите с български паспорти в Турция, изселническите организации очакват 50 000 да дадат своя глас в неделя.  

Още по темата